Bivši pripadnici 5. korpusa: Nije nam svejedno, ali Abdićeva sloboda neće izazvati sukobe u Krajini

Pripadnici veteranskih i logoraških udruga s područja Bihaća, i pripadnici bivšega 5. korpusa Armije tadašnje Republike BiH negativno su reagirali već na najavu vijesti da bi Povjerenstvo za prijevremeno puštanje na slobodu u Puli moglo odobriti zahtjev obitelji Fikreta Abdića Babe da se on pusti na uvjetnu slobodu. Abdić je u Hrvatskoj osuđen na kaznu zatvora od 15 godina za ratne zločine koji su počinjeni na području u ratu samoproglašene Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, sa sjedištem u Velikoj Kladuši.

– Ne planiramo organizirati nikakve proteste niti bilo što ukoliko dođe do njegovog puštanja na slobodu. Sve to smatramo farsom i bombastičnim medijskim najavama. Nesumnjivo je da je on počinio ratne zločine, a njegovo eventualno puštanje na slobodu je farsa, kao i najave njegove kćerke Elvira Abdić-Jelenović da će on pokrenuti «Agrokomerc», po nekom svom sistemu, a nije imala ni jedan podatak kako. Moguće je da on izađe iz zatvora. Osobno, sasvim mi je svejedno hoće li se to dogoditi ili ne, bitno je da je njemu presuđeno za ratne zločine i da će ga takvog povijest zapamtiti, rekao je za Sarajevo-x.com Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.

Tahirović ističe da su zločinci i do sada puštani na prijevremenu slobodu, što je poput “pljuske žrtvama”. Kada su u pitanju borbe 5. korpusa i Abdićevih snaga, pripadnici Armije RBiH ističu da su one bile mnogo žešće, nego one koje su se vodile sa snagama Republike Srpske.

Prema službenim podatcima više pripadnika 5. korpusa je poginulo u borbama s Abdićevim snagama, nego u borbama sa srpskim agresorom. Točnije 1.700 na jednoj, odnosno 1.500 na drugoj strani.

– Njemu će se nadati i radovati njegovi simpatizeri, odnosno članovi ove njegove stranke DNZ. Što se tiče nas koji smo časno branili državu BiH i koji smo se borili na strani Armije RBiH, ne očekujemo neki bum njegovim dolaskom. Bit će interesantno vidjeti koliko još ima tih, budala, možda je gruba riječ, ali ih tako treba nazvati, koji se raduju dolasku jednog ratnog zločinca. Mi ćemo tražiti da država ispita ima li on još neke zločine. Za nas je on ratni zločinac i takav će biti do kraja života, rekao je za spomenuti portal, bivši pripadnik Armije RBiH Razim Macanović, te sadašnji predsjednik Udruženja RVI u Cazinu, koji je 1995. godine ostao bez noge u Šturliću u borbama s “autonomašima”.

Macanović ističe da se ne treba zaboraviti “činjenica da su Abdić i njegove pristaše bili na onoj strani koja nije željela dobro BiH i da je čin proglašenja autonomne pokrajine na dijelu BiH bio neustavan, protuzakonit i u suprotnosti s Ustavom RBiH”.

– Vjerojatno će biti nekih tenzija, jer ne može onaj kome su izdajnici ubili dijete, brata…, to ravnodušno promatrati. Svakom tko je izgubio dio tijela, kao ja, neće biti svejedno. U takvim situacijama je dovoljna iskra da dođe do neželjenih posljedica. Ali, nadam se da ćemo biti svi razumni i da neće doći do toga. Interesantno će samo biti da se vidi koliko ima tih njegovih pristalica koji su još uvijek zadojeni tim idejama, izjavio je Macanović.

Predsjednik županijske udruge logoraša USK Mirsad Topić upozorava da ne treba dizati tenzije eventualnim puštanjem na slobodu Fikreta Abdića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*