Bivši republikanski senator Chuck Hagel imenovan američkim ministrom obrane

Chuck-HagelAmerički Senat u utorak je potvrdio imenovanje bivšeg republikanskog senatora Chucka Hagela za novog ministra obrane, nakon dvotjednog protivljenja republikanskih senatora svome nekadašnjem kolegi.

Sa 58 glasova za i 41 protiv Senat je formalno potvrdio odluku predsjednika Baracka Obame da 66-godišnjeg Hagela imenuje na čelo Pentagona, javlja CNN. Konačnom izjašnjavanju u kojem su se četiri republikanca priklonila demokratskoj većini, prethodilo je proceduralno glasovanje o okončanju dvotjedne senatske rasprave s kojom su republikanci opstruirali Hagelovo imenovanje.

Sa 71 glasom za i 27 protiv Senat je glasovao da se krene naprijed s imenovanjem ministra obrane, čime je osigurana dvotrećinska većina od 60 glasova potrebna za završetak rasprave s kojom je republikanska oporba opstruirala postupak. Niz republikanaca koji su dopustili da Hagelova kandidatura dođe do konačnog glasovanja u konačnici je glasovalo protiv potvrde.

Na kraju je predsjednik Obama, uz tešku političku bitku kojoj je pridonio i nesiguran Hagelov nastup na senatskom saslušanju, uspio osigurati njegovo potvrđivanje za nasljednika Leona Panette na čelu Pentagona.

Za ilustraciju, kada je Senat odlučivao o nominaciji Panette, potvrđen je jednoglasno sa 100-0.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*