Bivši rumunjski premijer pokušao se ubiti nakon što je zbog korupcije osuđen na dvije godine

Nekoliko sati nakon što mu je rumunjski Vrhovni sud potvrdio kaznu zatvora od dvije gidine, na koju je osuđen zbog korupcije, bivši rumunjski premijer Adrian Nastase pokušao se ubiti.

Nastase je u bolnicu dovezen iz svoje rezidencije, a liječnički izvori objavili su da je pucao sebi u grlo. Iz raspoloživih informacija ne može se zaključiti je li mu život u opasnosti.

Vrhovni rumunjski sud u srijedu je potvrdio bivšem premijeru Adrianu Nastaseu zatvorsku kaznu od dvije godine zbog korupcije i tako poslao signal da se zemlja želi suočiti s problemom koji joj Europska unija najviše zamjera.

Zbog neuspjeha u u borbi s korupcijom Rumunjska i susjedna Bugarska, dvije najnovije i najsiromašnije članice EU-a nisu ušle u Schengensku zonu.

Nastase je sad najviši političar koji je zatvoren od pada komunizma 1989. Vrhovni je sud prihvatio neke elemente Nastaseove žalbe, ali je potvrdio prethodnu presudu.

Nastase je rumunjski premijer bio od 2000. do 2004., a tužiteljstvo je dokazalo da je iz proračuna za 2004. nestalo dva milijuna dolara kojima je financirana njegova predsjednička kampanja. Izbore je tada izgubio od Traiana Basescua koji je i danas rumunjski predsjednik.

Osuđeni Nastase tvrdi da nije kriv i da je to politički proces. Transparency International, organizacija koja ocjenjuje korumpiranost u državama, Rumunjsku smatra trećom po korumpiranosti u EU-u, iza Grčke i Bugarske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*