Bivši UN-ov promatrač: Na Sarajevo je u jednom danu palo 3.600 granata

Bivši vojni promatrač UN-a u Sarajevu John Hamill izjavio je na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, da je samo u jednom danu u srpnju 1993. na Sarajevo palo više od 3.600 granata.

Irski potpukovnik je posvjedočio da su taj broj granata registrirali UN-ovi vojni promatrači na srpskoj strani, među kojima je bio i on.

Mladić, tadašnji zapovjednik VRS-a, optužen je, između ostalog, za teroriziranje civila u Sarajevu artiljerijskim i snajperskim napadima od 1992. do 1995. godine.

Kao “tehnički savjetnik”, Hamill je sudjelovao u istrazi o eksploziji koja je na sarajevskoj tržnici Markale 5. veljače 1994. usmrtila 66, a ranila više od 140 građana.

Tužitelji ga nisu ispitivali o zaključku istrage, ali je Hamill prošle godine na suđenju bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću rekao da nije moglo biti točno utvrđeno odakle je granata ispaljena i tko je odgovoran.

Na suđenju Karadžiću, kojeg se također tereti za genocid i druge zločine u BiH, Hamill je rekao da bi bilo “zapanjujuće” pogoditi Markale prvom ispaljenom granatom iz minobacača.

Tužitelj Adam Weber danas je, međutim, svjedoku pokazao izvještaje vojnih promatrača UN-a po kojima je na centar Sarajeva 5. veljače 1994. palo više minobacačkih granata, prije i poslije eksplozije na Markalama.

Svjedok je izjavio da te izvještaje nije vidio tijekkom istrage, ali da su po njima “minobacačke granate padale unutar centra grada… na udaljenosti od 900 do 1.900 metara od Markala”, kao i da je granatiranje nastavljeno poslije eksplozije.

“To je bio samo jedan običan dan u Sarajevu, granatiranje nije bilo baš žestoko”, naznačio je Hamill.

Tijekom istrage o Markalama, pukovnik Radislav Cvetković potvrdio je Hamillu da je VRS imao minobacače od 120 milimetara na Mrkovićima, u pravcu sjever-sjeveroistok od tržnice.

Kako je Hamill izjavio, Cvetković ga je pitao i zašto je UNPROFOR “zabrinut zbog jedne granate” kad ih je VRS “ispalio između 30.000 i 40.000”.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branitelj Dragan Ivetić, svjedok je kazao da je granata na Markalama eksplodirala pri udaru o tlo ili neznatno unutar tla, odbacivši tako nalaze nekih istražitelja da se aktivirala prije dodira sa zemljom.

Potpukovnik Hamill potvrdio je da je VRS izvještavao vojne promatrače UN-a o metama na koje će otvarati vatru.

Ponovio je i izjavu sa suđenja Karadžiću da je Armija BiH “koristila incidente u političke svrhe, naročito tijekom međunarodnih konferencija”, ali da je to njegovo osobno mišljenje, a ne stav UN-a, javio je BIRN.

Na sugestiju odvjetnika Ivetića, Hamill je potvrdio i da je, po njegovom mišljenju, granata koja je u prosincu 1993. pala u blizini bolnice Koševo mogla doći samo sa položaja ABiH.

Na dodatno pitanje tužitelja Webera da li je ikada vidio ikakve dokaze da je granata koja je pala na Markale bila ispaljena iz mobilnog minobacača ABiH, Hamill je odgovorio negativno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*