Blagoslovljen Svećenički dom Vrhbosanske nadbiskupije

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio je, 11. prosinca novoizgrađeni Svećenički dom Vrhbosanske nadbiskupije koji se nalazi pored zgrade Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa odnosno Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Blagoslovu je prethodilo svečano Misno slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u okviru zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Euharistiju je predslavio nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, u zajedništvu s kardinalom Puljićem, pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. dr. Perom Sudarom i suslavlje 40 svećenika. Sudjelovali su i predstavnici donatora koji su pomogli izgradnju Svećeničkog doma kao i veći broj časnih sestara na čelu s provincijalnima glavaricama: s. Ivankom Mihaljević, predsjednicom Konferencije i provincijalna glavarica Školskih sestara franjevki Bosansko – hrvatske provincije sa sjedištem u Sarajevu, s. Marinom Piljić, provincijalnom glavaricom sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije, i s. Terezijom Karača, provincijalnom glavaricom sestara milosrdnica Provincija Majke Divne – Sarajevo. Pozdrav i dobrodošlicu svima uputio je rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Marko Zubak. Na kraju Mise izraze zahvalnosti svima koji su došli te na osobit način svima koji su pomogli izgradnju Svećeničkog oma uputio je voditelj gradnje i ravnatelj vlč. Fabijan Stanušić. Zahvaljujući nadbiskupu Srakiću za dolazak, kardinal Puljić je podsjetio da je njegov predšasnik mons. Ćiril Kosa, tadašnji biskup đakovački i srijemski, koji je nosio i naslov bosanski, prije 20 godina kao administrator Vrhbosanske nadbiskupije obznanio imenovanje kardinala Puljića nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim.

Nakon Mise uslijedio je blagoslov Svećeničkog doma. U svom obraćanju kardinal Puljić je pozdravio i biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. dr. Ratka Perića, i ostale predstavnike crkvenog i društveno-političkog života ističući da je to povijesni događaj za Vrhbosansku nadbiskupiju. Zahvalivši ponajprije dobrom Bogu, koji je dao blagoslov u pripremi i gradnji, uputio je izraze zahvalnosti svećenicima Vrhbosanske nadbiskupije koji su prihvatili ovaj projekt te poduprli njegovu realizaciju napomenuvši izuzetnu važnost Doma za sadašnje stare i bolesne svećenike kao i za mlade koji će imati sigurnost da će biti zbrinuti u danima starosti. Posebnu zahvalnost za pomoć izrazio je Vladi Republike Hrvatske koja je Vrhbosanskoj nadbiskupiji odobrila dizanje kredita u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj te predao zahvalnicu izaslaniku Vlade dr. Radovanu Fuchsu, ministru za znanost i obrazovanje, koji je došao u pratnji predstavnika HBOR-a gospodina Ante Kovačevića i suradnika. U svom obraćanju ministar Fuchsa je istaknuo važnost Katoličke Crkve za hrvatski narod tijekom povijesti i danas ukazavši njezinu važnost i na polju obrazovanja.
Kardinal Puljić je zahvalio i instituciji Njemačke biskupske konferencije Renovabis predavši zahvalnicu nedavno imenovanom ravnatelju isusovcu patru Stefanu Dartmannu (Štefan Dartman) te pozdravivši i njihova predstavnika koji je često boravio u BiH g. Herberta Schedlera (Šedler). Obraćajući se nazočnima ravnatelj Dartmann je podsjetio da je tijekom obavljanja župničke službe u jednoj švedskoj župi od 1992. do 2004. imao prigodu organizirati pomoć i smještaj za prognanike i izbjeglice iz BiH koje su čak i skrivali od deportacije. Podsjetivši da su brojni donatori iz zapadnih zemalja pomogli izgradnju Svećeničkog doma, kazao je da se divio viziji kardinala Puljića koji je i u vremenu rata već računao na vrijeme obnove i izgradnje podsjetivši i na važnu ulogu biskupa Sudara odnosno na otvaranje prvog katoličkog školskog centra – škole za Europu u ratom opkoljenom Sarajevu 1994. godine. Dodao je da je Crkva u Bosni i Hercegovini u mnogo čemu primjer za Crkve u zapadnoeuropskim zemljama te da će Renovabis nastaviti pomagati ovakve projekte obećavši pomoć u izgradnji Nadbiskupijskog centra za mlade „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu.

Kardinal Puljić je zahvalio za pomoć te podijelio zahvalnice: njemačkoj nadbiskupiji Köln i njemačkoj biskupiji Limburg kao i austrijskoj partnerskoj biskupiji Klagenfurt koju su predstavljali biskupski vikar mons. dr. Jozef Marketz i direktor dušobrižništva mr. Kurt Haber. Zahvalio je i Američkoj biskupskoj konferenciji podsjetivši na veliko zauzimanje kardinala Theodora McCarricka koji je više puta dolazio u Sarajevo. Zahvalio je i Hrvatskoj katoličkoj misiji u Grazu te Caritasu, a zahvalnicu je predao i gospodinu Adeliju iz talijanske obitelji Bergamashi koja je i tijekom rata i nakon rata učinila brojna djela pomoći u BiH.

Posebnu zahvalnost kardinal Puljić uputio je Općini Stari Grad te predao zahvalnicu načelniku g. Ibrahimu Hadžibajriću. Riječi zahvale uputio je i Odboru za gradnju na čelu s vlč. Fabijanom Stanušićem i ekonomom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Lukom Kesedžićem. Prisjetio se i pokojnog projektanta dipl. ing. Nikole Masleja te zahvalio izvođaču radova poduzeću „Stipić d.o.o.“ iz Zagreba i podizvođaču poduzeću „Ans-Drive“ iz Sarajeva te nadzornom poduzeću „Fabing d.o.o.“ iz Sarajeva kao i vrhbosanskom svećeniku vlč. Ivanu Tolju koji je pratio cijeli tijek gradnje. Na kraju je zahvalio svima koji su pomogli kao i medijima zamolivši ih da što više izvješćuju i pišu o onom što se gradi u Bosni i Hercegovini te tako stvaraju pozitivno ozračje.

Kardinal Puljić je zamolio HBOR za strpljivost pri vraćanju duga te izrazio nadu da će Vijeće ministara BiH barem pomoći izgradnju Svećeničkog doma na način da oprosti polovinu iznosa koji treba platiti za PDV. Zaželio je da Svećeničko dom bude blagoslov za cijelu mjesnu Crkvu kao i za grad Sarajevo u kojem se žele osjećati kod kuće.

Svećenički dom Vrhbosanske nadbiskupije obuhvaća s garažnim prostorom oko 6.000 četvornih metara, a u njemu se nalaze apartmani za smještaj 24 stara i bolesna svećenika s pratećim sadržajima te višenamjenski prostor. Svećenički dom se nalazi pored Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Katoličkog bogoslovnog fakulteta pa cijeli kompleks čini jednu cjelinu. Gradilište je blagoslovljeno 19. rujna 2007., a kamen temeljac položen 8. travnja 2009. (kta)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*