Bliski istok ostaje bez kršćana

Broj kršćana u Libanonu i na cjelokupnom području Bliskog Istoka nastavlja se smanjivati zbog masovnog odlaska uslijed sukoba i ozračja napetosti u regiji, kao i krize koja prisiljava ljude tražiti posao izvan regije.

Ta činjenica zabrinjava Katoličku crkvu, kako je već više puta ponovio papa Benedikt XVI, a posljednji puta tijekom njegovog pohoda Cipru, i koju je maronitski patrijarh Libanona kard. Nasrallah Sfeir jučer ponovno izrazio tijekom njegovih jučerašnjih pariških susreta, javlja agencija Asianews.

O tom pitanju, kako je izvijestio sam kard. Sfeir, razgovarao je i sa predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyjem, po kojem prisutnost kršćana na Bliskom Istoku predstavlja pomoć u borbi protiv netolerancije.

“Emigracija mladih Libanonaca, rekao je Patrijarh tijekom susreta sa novinarima, mora biti zaustavljena, ali se ne mogu osudi oni koji odlaze zbog traženja posla. Ono koji ostaju u arapskim zemljama mogu se vratiti kući, ali oni koji odlaze u Australiju ili Kanadu teže će se vratiti.”

Stanje u Libanonu bila je druga tema pariških razgovora kard. Sfeira, koji se posebno osvrnuo na temu sigurnosti, uoči današnje rasprave o strategiji nacionalne obrane u Bejrutu. Problem je oružje Hezbollaha koji “ima svoju strategiju i interese”. Stranke većine “14 ožujka” htjele bi da samo vojska bude naoružana, dok Hezbollah smatra da mora biti naoružan zbog eventualne izraelske agresije. “Većina Libanonaca je protiv prisutnosti dviju vojski unutar države”, smatra Patrijarh.

Odnosi sa Sirijom bili su treća tema o kojoj je govorio patrijarh Sfeir. U tijeku susreta sa članovima komisije za vanjske poslove francuskog parlamenta libanonski maronitski patrijarh je rekao da se Libanon nada imati dobre odnose sa svim svojim susjedima, a posebno sa najbližim susjedom Sirijom, ali da “ti odnosi nisu uvijek bili kako bi trebali”. [kta/m.u]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*