Rusija spasila Dodika od oštrije osude međunarodne zajednice

Veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Aleksandar Bocan-Harčenko, potvrdio je da se njegova zemlja usprotivila oštrijoj osudi predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i ostalih vodećih političara u ovom manjem bosanskohercegovačkom entitetu zbog nedavnog pokušaja službene Banje Luke da organizira referendum o jednostranom isključenju RS iz pravosudnog sustava BiH, osporavanja autoriteta visokog predstavnika međunarodne zajednice te nacionalističke i secesionističke retorike.

»Tokom svakog zasjedanja Vijeća za provedbu mira (PIC) ima točaka o kojim se dosta stavova podudara, ali ima i točaka gdje se nastavlja žestoka polemika, jer u PIC-u postoje različiti stavovi između Rusije i nekih drugih članica. Kada bismo napravili presjek taj odnos je pola-pola«, kazao je Bocan-Harčenko u razgovoru kojeg je prenio banjolučki ‘Glas Srpske’, komentirajući nedavnu sjednicu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodnog tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, a koje je u Sarajevu zasjedalo na razini političkih ravnatelja. Članice PIC-a su vodeće zapadne zemlje, Rusija te Turska ispred Organizacije islamske konferencije (OIC).

Bocan-Harčeno je potvrdio da niti najnovije zasjedanje nije razriješilo temeljne proturječnosti koje postoje unutar PIC-a, a Rusija je izdvojila svoje mišljenje o zaključku Narodne skupštine RS vezano za spomenuti sporni referendum:

»Ni u kom smislu nismo podržali ovaj odlomak koji se odnosi na zaključke Narodne skupštine RS. Nismo se slagali u vezi s promatranjem odluka Narodne skupštine, jer Rusija ne smatra da u tome ima kršenja Daytona. Takav stav je Rusija iznijela i pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. Smatramo da sve te probleme treba rješavati u konstruktivnom dijalogu, što će uroditi plodom i neće dovesti do nekih napetosti. Pitanja o pravosuđu u BiH neophodno je rješavati uz kompromis i tek je kompromis zatvorio cijelu priču o referendumu. Smatram da PIC treba gledati unaprijed, a ne unatrag, i sve ono što se odnosi na zaključke PIC-a u vezi s Narodnom skupštinom nema veze s realnošću ni kompromisom i takvi zaključci nisu korisni. Također, ne stoje ni rečenice PIC-a koje se odnose na retoriku. Naravno, i mi smo protiv neprimjerene retorike, ali zaista nema smisla da se uvijek, neobjektivno, zbog te retorike izdvaja samo srpska strana«, kazao je ruski veleposlanik, naglasivši ipak da je unutar Vijeća za provedbu mira postignuta suglasnost o tome da se međunarodna zajednica ne bi trebala miješati u implementaciju izbornih rezultata u BiH, odnosno formiranje novog Vijeća ministara prema rezultatima izbora koji su održani još 3. listopada prošle godine.

»Unutar PIC-a postoji razumijevanje da je to zadaća domaćih institucija i lidera, a u svemu tome se mora poštovati daytonsko načelo ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna ustavna naroda«, kazao je.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*