Bolnici Brčko Distrikta nedostaju 52 radnika

Bolnici Brčko Distrikta nedostaju 52 radnika, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare u brčanskoj bolnici, koja će ubuduće biti održavana svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu pod nazivom “Vizita javnosti”.

Šef bolničkog Odjeljenja za ginekologiju Slavko Nikić istakao je da, od stalno zaposlenih radnika u bolnici, 27 radnika je u stanju invalidnosti, sa ograničenom radnom sposobnošću.

“Svi dosadašnji pokušaji za blagovremen prijem mladih radnika bili su besuspješni. Od nadležnih u organima vlasti dobijamo uglavnom odgovor da se čeka imenovanje Odbora za zapošljavanje, kada će se moći pokrenuti postupak za zapošljavanje”, rekao je Nikić.

Po njegovim riječima, bolnica je pokušala nedostatak radne snage nadoknaditi angažiranjem određenih kadrova na temelju ugovora o djelu, ali je inspekcija, zbog zakonske neosnovanosti, to onemogućila.

Šef Pododjela za bolničku zdravstvenu zaštitu Neđo Ilić ukazao je na problem odgađanja rekonstrukcije i adaptacije bolničkog operacionog bloka i odjeljenja intenzivne njege.

“Već godinama predlažemo da se u proračunu distrikta obezbijede sredstva za ovu namjenu. Pošto naš prijedlog nije uvršten ni u ovogodišnji proračun, predložili smo da se rebalansom proračuna za 2012. godinu već odobrena sredstva iz kapitalnog proračuna za uvođenje informatičkih tehnologija u bolnicu, preusmjere za rekonstrukciju i adaptaciju bolničkog operacionog bloka i odjeljenja intenzivne njege, kao i za nabavu nedostajuće medicinske opreme, prije svega respiratora, inkubatora i rentgen aparata”, rekao je Ilić.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljeno je da će 14. lipnja službeno biti otvoren rekonstruirani i adaptirani prostor Odsjeka za neurologiju, kemoterapiju i funkcionalnu dijagnostiku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*