Boračke udruge pripremaju žalbu na presudu u predmetu Đokić

Avdo Hebib
Koordinacioni odbor boračkih udruženja u Federaciji BiH oformio je ekspertni tim od tri člana koji će na osnovu dokumentacije s kojom raspolaže napisati žalbu na presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Đokić protiv države BiH.

Temeljem presude donesene 27. svibnja, bivšem oficiru JNA Branimiru Đokiću država Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BiH, obavezna je isplatiti 66.000 eura za neostvareni povrat stana u Sarajevu.

Na osnovu ovog sudskog presedana, Federaciji BiH u kratkom roku prijeti stvaranje teške finansijske obaveze više od 500 milijuna KM da bi nadoknadila štetu za stanove koji su pripadali oficirima bivše JNA.

Koordinacioni odbor reagirao je jer procjenjuje da bi u tom slučaju umirovljenici, ratni invalidi, veterani, obitelji poginulih branitelja BiH i svi proračunski korisnici osjetili posljedice ovakvog razvoja događaja.

Članovi Odbora tvrde da su sudu u Strazbourgu predočeni falsificirani dokumenti, jer Koordinacija posjeduje originalne dokumente koji govore da je Vlada Republike Bosne i Hercegovine 18. veljače 1992. godine zabranila otkup vojnih stanova, a zahtjev za otkup stana Đokić je podnio 20-ak dana kasnije, 9. ožujka 1992. Uz ovaj dokument priložio je i potvrdu da je platio stan 18. veljače 1992.

“Pravno gledajući tu nema nikakve logike. Kako je moguće platiti nešto, a pri tome niste ni tražili da to kupite”, kazao je Avdo Hebib, u ime Koordinacionog odbora boračkih udruženja u Federaciji BiH.

Sud, s druge strane, ističe Hebib, nije uzeo u obzir ni činjenicu da je Đokiću dodijeljen troiposoban stan u Nišu za koji mu Vojska Republike Srbije plaća najamninu.

Koordinacioni odbor tvrdi da agentica BiH u Strasbourgu Monika Mijić, koju je imenovalo Vijeće ministara BiH, nije bila dovoljno angažirana u ovom predmetu: kazala je da na vrijeme nije dobila sve potrebne informacije za ovaj predmet, ali u isto vrijeme nije nikoga obavijestila da su joj potrebne.

Rok za žalbu u predmetu Đokić protiv države BiH istječe 28. kolovoza. Ako peteročlano Žalbeno vijeće ocijeni da žalba nema osnova presuda će postati pravosnažna, a članovi Koordinacije ističu da bi time bila otvorena “Pandorina kutija”, jer bi se omogućila manipulacija falsificiranim dokumentima u vezi sa stanovima vojno-stambenog fonda kojih, prema podacima Federalne službe za zajedničke poslove, ima 12.000.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*