Borba za Zagreb: Bernardić nije dovoljno jak, SDP šalje Ostojića da sruši Badića

Kako se približavaju lokalni izbori u Hrvatskoj, mediji sve češće spekuliraju da je SDP odlučio u utrku za gradonačelnika Zagreba umjesto Davora Bernardića – koji, kako je pokazala jedna od posljednjih anketa, gubi od aktualnog gradonačelnika Milana Bandića – poslati jednog od popularnijih Milanovićevih ministara Rajka Ostojića.

Ankete koje pokazuju da bi Bernardić mogao izgubiti bile su znak za uzbunu jer u vladajućoj stranci znaju da bi gubitak Zagreba bio ne samo udarac za stranku koja vlast u glavnom gradu ima od 2000., već i za Vladu. Postali su svjesni da se ne smiju kockati i riskirati poraz, nego hitno nešto poduzeti jer se njihov kandidat pokazao kao neprepoznatljiv.

Piše tako Jutarnji list koji također otkriva da je početkom tjedna u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu održan sastanak na kojem su se našli predsjednik SDP-a i Vlade Zoranom Milanovićem te Davor Bernardić i Rajko Ostojić.

Jutarnjem je to potvrdio visoki izvor iz SDP-a koji je bio među rijetkima koji su za njega uopće znali. O detaljima sastanka nije želio ni zucnuti. No, zato ga je neizravno otkrio jedan od uglednijih SDP-ovaca koji je priznao: Bernardić se jako opire tome da sam povuče kandidaturu za gradonačelnika, što je navodno Milanović od njega tražio.

I jedan član Predsjedništva SDP-a koji je prošlih dana razgovarao s Bernardićem tvrdi kako “nije stekao dojam da Bero odustaje od kandidature”.

“Situacija je osjetljiva. Još ništa nije definitivno odlučeno. Bernardić je i dalje kandidat za gradonačelnika”, izjavio je za Jutarnji list neimenovani član užeg vodstva SDP-a, ali je potvrdio da su se Milanović, Bernardić i Ostojić sastali.

Ako je već takav sastanak organiziran, jasno je o čemu se moglo razgovarati. No, plan da kandidaturu umjesto Bernardića preuzme Ostojić, po svemu sudeći, baš ne ide lako kao što je Milanović zamislio.

Promjena kandidata za gradonačelnika ne može se, naime, riješiti dekretom vodstva stranke ili Milanovića. Bernardićeva kandidatura može biti poništena samo ako je on sam povuče, ako Gradski odbor, koji ga je jednoglasno podržao, promijeni odluku ili ako Predsjedništvo stranke raspusti Gradski odbor pa novo vodstvo zagrebačkog SDP-a izabere drugog kandidata za gradonačelnika. A za ovu treću varijantu, po procjeni Jutarnjeg lista, više nema vremena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*