Boris Berezovski, najžešći Putinov kritičar, u Londonu pronađen mrtav

boris-berezovskiRuski milijarder Boris Berezovski (67) umro je u subotu u Engleskoj, rekao je za agenciju France Presse njegov glasnogovornik Tim Bell, dodavši da mu je vijest o smrti javio oligarhov odvjetnik.

Kako pišu britanski mediji, među kojima i BBC, ruski poslovni čovjek je pronađen mrtav u subotu ujutro u svojoj kući u Surreyju.

Bivša siva eminencija Kremlja u vrijeme Borisa Jeljcina koji je s dolaskom na vlast Vladimira Putina pao u nemilost, 2003. je dobio status političkog emigranta u Velikoj Britaniji. Moskva je u više navrata bezuspješno tražila od Londona izručenje tog kontroverznog poduzetnika koji je u Rusiji optužen za pozivanje na državni udar.

U Rusiji su protiv njega pokrenute brojne istrage, zadnja u svibnju 2012., nakon što je ponudio nagradu onima koji “uhite opasnog zločinca Putina”.

Britanska policija smatra smrt ruskog milijardera Borisa Berezovskog “nerazjašnjenom” i provodi istragu da bi utvrdila okolnosti njegove smrti koja se dogodila u Ascotu, u Berkshireu, na jugu Engleske.

“Njegova se smrt zasad smatra nerazjašnjenom i iscrpna istraga je u tijeku”, priopćila je policija zadužena za istragu.

“Danas smo primili poziv u 16.18 sati po srednjoeuropskom vremenu osobe koja je bila zabrinuta za zdravstveno stanje muškarca s prebivalištem u Ascotu. Poslali smo vozilo hitne pomoći s nekoliko stručnjaka. Na licu mjesta je potvrđena smrt šezdesetsedmogodišnjaka. Smrt se smatra nerazjašnjenom i predmet je policijske istrage”, dodala je glasnogovornica hitne medicinske službe.

Ugledni ruski odvjetnik Aleksandar Dobrovinski rekao je na ruskoj televiziji da se oligarh ubio, ali britanski mediji nisu potvrdili tu informaciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*