Boris Tadić i Hashim Thaci rukovali su se na kraju Croatia Summita

U Dubrovniku je završio Croatia summit, na kojem se zamalo dogodio povijesni sastanak, ali će ipak ući u povijest jer se na njemu dogodilo povijesno rukovanje. Naime, jutros je iznenada u Dubrovnik došao bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić koji se navodno trebao sastati s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem. Sastanak nije održan, a na kraju su se samo rukovali.

Iako pozvana na dvodnevnu konferenciju u Dubrovniku, Srbija nije poslala svoga predstavnika, a zbog dolaska kosovskog premijera nitko od dužnosnika Srbije ni prijašnjih godina nije sudjelovao na ovom tradicionalnom dubrovačkom skupu.

Milanović je na zatvaranju 7. Croatia summita poručio da Hrvatska ima važnu ulogu u regiji, ali nema megalomanskih pretenzija biti regionalnim liderom.

“Tu smo da pomognemo našim susjedima jer imamo i poslovne i ljudske interese”, poručio je šef hrvatske Vlade. Također je zaželio “da sve ono što nas je proganjalo posljednjih 20 godina bude iza nas”.

Komentirajući nenajavljeni dolazak bivšega srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, hrvatski je premijer potvrdio da ga je osobno pozvao rekavši da je on bivši predsjednik države i predsjednik velike srbijanske stranke koja je tehnički još u vladi.

“Jedna je strana uvijek izbjegavala drugu stranu. Nadam se da ćemo druge godine, ako budemo budemo organizirali skup, biti dobar domaćin i jednima i drugima”, tekao je Milanović.

Tadić je novinarima rekao da rukovanju s Thacijem, “koje je upriličeno gotovo slučajno”, ne treba davati tako veliku važnost. Bivši srbijanski predsjednik je dodao da podupire izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je rekao spreman na razgovore o rješavanju kosovskog problema.

Hrvatski je premijer izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim skupom u Dubrovniku. “Croatia summit je tijekom posljednjih sedam godina, rekao je Milanović, bila dobra prilika za regionalni dijalog”, a zaključujući summit podsjetio je da se sljedeće godine “Hrvatskoj otvara cijeli novi svijet”, aludirajući na predviđeni ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013.

Godišnja međunarodna konferencija za jugoistočnu Europu Croatia summit koja redovno okuplja šefove vlada zemalja iz regije, EU-a i SAD-a te organizacija poput NATO-a, u Dubrovniku se održava od 2006. godine. Ove je godine na summitu sudjelovalo sedam premijera, a uz Milanovića su bili njegovi kolege iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Kosova i Poljske.

Dubrovnik se također pokazao i nezaobilaznom postajom za glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena i pomoćnika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipa Gordona.

Prvi put su na summitu sudjelovali i ministri vanjskih poslova zemalja zahvaćenih Arapskim proljećem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*