Boris Tadić stigao na Croatia Summit, očekuje se njegov susret s Hashimom Thacijem

Boris Tadić, bivši srbijanski predsjednik, doputovao je jutros iznenada u Dubrovnik na Croatia Summit. Prvi je to put da je jedan visoki srbijanski politički dužnosnik na ovakvom regionalnom skupu u Hrvatskoj.

Ipak, najzanimljivije u cijeloj priči je to da postoji mogućnost da se Tadić sastane s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem. To bi bilo prvi put da se visoki srbijanski dužnosnik susretne s legitimno izabranim kosovskim premijerom.

Drugi dan Croatia Summita započeo je raspravom o europskim perspektivama zemalja jugoistočne Europe. Panel je otvorio pomoćnik američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Gordon, a okupljenima bi se trebali, među ostalim, obratiti ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić te ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Tijekom dana raspravljat će se i o izgradnji države i institucija te o suradnji sa zemljama južnog Sredozemlja. Skup završava poslijepodne obraćanjem premijera Zorana Milanovića.

Uz hrvatski državni vrh, predsjednika Ivu Josipovića, premijera Milanovića i ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, na summitu, među ostalima, sudjeluju i albanski premijer Sali Beriša, kosovski Hashim Thaci, mađarski Viktor Orban, poljski Donald Tusk, bugarski Bojko Borisov, crnogorski Igor Lukšić, rumunjski Victor Ponta, slovački premijer Robert Fico te glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*