Borjana Krišto od srijede bez osiguranja

Federalna uprava policije obavijestila je danas dosadašnju predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krištu da od sutra prestaje osiguravati objekt u kojem radi i nju osobno.

U dopisu koji joj je upućen ova odluka je obrazložena održavanjem konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije 17. ožujka i imenovanjem novog predsjednika Federacije BiH.

U prigovoru koji je uputila Federalnoj upravi policije Krišto je navela da je proces imenovanja predsjednika FBiH izvršen suprotno Ustavu FBiH i da su tim povodom uložena odgovarajuća pravna sredstva nadležnim institucijama – Ustavnom sudu FBiH i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, priopćeno je iz njenog kabineta.

“Zaštita ustavnog poretka i zakona podrazumijeva prioritetan zadatak svake institucije, a posebno institucije kojom rukovodite. Ako već po tom pitanju ništa ne poduzimate, barem takvim informacijama ne raspolažem, onda bi jedini legitiman pristup bio da sačekate izjašnjenje nadležnih institucija Ustavnog suda FBiH i SIP-a po pitanju neustavnog i nezakonitog imenovanja predsjednika Federacije BiH”, navodi se u prigovoru koji je uputila direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču.

Krišto dodaje da je ovakvim postupkom, uprkos tvrdnjama Lukača, ugrožena institucionalna i njena osobna sigurnost, ali i sigurnost svih onih koji zastupaju princip legitimiteta i legaliteta.

Formiranje institucija FBiH 17. ožujka okončano je bez učešća dva HDZ-a. Zastupnički dom federalnog Parlamenta potvrdio je sinoć, na izvanrednoj sjednici, imenovanje nove Vlade Federacije BiH, nakon čega su premijer Nermin Nikšić iz SDP-a BiH i ministri položili svečanu zakletvu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je konstituiranje vlasti u FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda kao ”državni udar” i ”anarhiju”, zbog čega bi u BiH trebalo provesti nove izbore.
(srna)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*