Borjana Krišto otvorila Memorijalni centar u Rujanima

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto otvorila je u subotu Memorijalni centar u Rujanima kod Livna, priopćeno je danas iz njezina ureda. “U ovom svečanom, ali i sjetnom trenutku prisjećamo se svih časnih i hrabrih ljudi koji su se, slijedeći svoja opredjeljenja, hrabro i bezuvjetno borili, te poginuli za našu slobodu i bolju budućnost. Njima dugujemo vječnu zahvalnost, zahvalnost kojoj su sve izgovorene riječi premale”, kazala je tom prigodom Krišto.

Nakon toga je ključeve Centra predala banjalučkom biskupu Franji Komarici koji je predvodio svečano misno slavlje tijekom kojeg je upriličena i svečanost blagoslova filijalne crkve sv. Jurja i posveta oltara. Biskup dr. Franjo Komarica, u ime Banjolučke biskupije, uručio je Borjani Krišto zahvalnicu za sve što je učinila i dalje čini da dobrobit hrvatskog naroda.

Svečanost otvaranja Centra nazočili su brojni politički dužnosnici sa svih razina vlasti F BiH i BiH, dužnosnici iz Splitsko–dalmatinske i Zadarske županije kao i veliki broj predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, KUD-ova. Za sve uzvanike organiziran je i domjenak na ranču “Lištanac” i koncert kod crkve sv. Jurja u Rujanima, a generalna pokroviteljica programa bila je predsjednica F BiH Borjana Krišto.

Otvaranje Memorijalnog centra u Rujanima ima poseban značaj za livanjski kraj, jer su na 14 kamenih ploča koje simboliziraju Križni put trajno smještena imena 325 pripadnika HVO-a i HV-a poginulih u oslobodilačkim akcijama u zapadnoj Bosni koje su polazile s livanjskih bojišnica – Cincar, Zima 94, Skok 1 i 2, Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni potez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*