Borut Pahor novi slovenski predsjednik: Vjerujem da je ovo početak nove nade

Oduševljen sam potporom birača i vjerujem da je ovo početak nove nade za Sloveniju, izjavio je u nedjelju Borut Pahor, komentirajući izlazne ankete koje su pokazale da je u drugom krugu predsjedničkih izbora uvjerljivo pobijedio aktualnog predsjednika Danila Tűrka.

“Vjerujem da je ovo samo početak, početak nove nade i novog vremena, te da ne postoji skoro nijedan problem koji zajedno ne bismo mogli riješiti”, rekao je Pahor nakon objave izlaznih anketa, dodajući da će se kao predsjednik zauzimati za međusobno poštovanje, toleranciju i dijalog.

“Bez obzira koliko nas velike razlike dijelile, ono što nas povezuje je još jače”, rekao je Pahor u svojoj prvoj izjavi nakon pobjede na izborima.

Po izlaznim anketama na 12.000 uzoraka sa svih birališta koje je za Slovensku televiziju napravila agencija Mediana, Pahor je u drugom krugu izbora dobio 67,03 posto glasova, a aktualni predsjednik Danilo Tuerk 32,97 posto. Po neslužbenim rezultatima, odaziv na izbore bio je slab, oko 40 posto.

Na pitanje može li dovesti za isti stol predsjednika vlade Janeza Janšu i predsjednika najveće oporbene stranke Zorana Jankovića, kako bi se riješile teškoće u kojima se zemlja nalazi, Pahor je rekao da se za sporazum svih političkih snaga zauzimao od početka i da je to bio cilj njegove kandidature za predsjednika države.

Pahor je dodao da neće komentirati političke događaje sve do svečane prisege 23. prosinca, kada će postati četvrti po redu slovenski predsjednik, jer će do tada tu dužnost obnašati Danilo Tuerk.

Neslužbene potpune rezultate sa svih birališta državna izborna komisija objavit će u večernjim satima, a službeni moraju u službenom listu biti objavljeni najkasnije 14. prosinca.

Pahor je u prvom krugu izbora osvojio 40 posto glasova, Tuerk 36, a tada je iz utrke ispao kandidat vladajuće desnice Milan Zver s osvojenih 24 posto glasova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*