Borut Pahor u dresu hrvatske reprezentacije!


U slovenskom je gradu Kopru osvanuo jumbo-plakat s fotografijom slovenskog premijera Boruta Pahor u dresu hrvatske reprezentacije. Na plakatu piše: ‘Borute, svaka ti čast!’ i ‘Šifra: Tuđe nećemo, svoje ne damo!’
Radi se o fotografiji Davora Šukera nakon što je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, u polufinalu protiv domaćina, zabio gol za Hrvatsku, čime je hrvatska reprezentacija povela jedan nula. Ekstaza zbog zabijanja gola za Hrvatsku je vidljiva na svakom napetom mišiću na nogometaševom tijelu, tako da metaforu ovog plakata nije nužno previše pojašnjavati.
Plakat, na kojem je na Šukerovu tijelu Pahorova glava dio je kampanje protiv hrvatsko-slovenskog Sporazuma o arbitraži. Konkretnu akciju u Kopru vodi koparski gradonačelnik Boris Popovič, koji najavljuje da će kampanju proširiti po čitavoj Sloveniji.
Konzervativna oporba u slovenskom parlamentu prigovara premijeru što u hrvatskom zakonu o prihvaćanju Sporazuma stoji da su ”hrvatska i slovenska strana zajedno izvijestile švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a i SAD da se ništa u Sporazumu o arbitraži neće smatrati pristankom Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem”.
Parlament je na kraju s 43 glasa “za” i 31 “protiv” ipak izglasao da nove okolnosti nisu nastupile, ali je prije toga rasprava bila prilično živahna, a najglasniji su bili bivši premijer Janez Janša i desničar Zmago Jelinčić, koji se proslavio “čuvanjem” hrvatsko-slovenske granice, ali i kaznenom prijavom za nanošenje štete državnom proračunu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*