Bosanski Srbi će uputiti prosvjed zbog imenovanja Kotromanovića za hrvatskog ministra obrane

Ante Kotromanović nije predmet istrage Tužiteljstva BiH u predmetu Mrkonjić Grad, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH nakon što je objavljena vijest da bi SDP-ov ministar “uskoro mogao dobiti optužnicu za ratni zločin u Tužiteljstvu BiH.”

Inače, ime stožernog brigadira Kotromanovića do sada se nije spominjalo u kontekstu optužbi za ratni zločin nad civilima u Mrkonjić Gradu niti se nalazilo na optužnici Tužiteljstva Republike Srpske koja je proslijeđena na istragu i daljnje postupanje u Tužiteljstvo BiH još 2006. godine. To se za Tužiteljstvo BiH ni do danas nije promijenilo.

Načelnica Mrkonjić Grada Divna Aničić izjavila je da se lokalna vlast ne može miješati u unutarnje stvari druge države, ali da će uputiti prosvjedno pismo novoizabranom hrvatskom premijeru Zoranu Milovanoviću zbog, kako je navela, imenovanja Kotromanovića za ministra obrane.

Ona je, međutim, dodala da se ime Ante Kotromanovića ne nalazi na popisu osoba koji je MUP RS predao tužiteljstvu zbog sumnje da su, navodno, počinili ratni zločin nad srpskim civilima u jesen 1995. godine na području općine Mrkonjić Grad.

– Taj čovjek se ne nalazi na popisuu osoba koji je MUP RS-a predao tužiteljstvu pod sumnjom da su počinili ratni zločin. Činjenica je da je on bio zamjenik zapovjednika (Četvrte gardijske brigade, poznate pod imenom “Pauk”), ali njegovo ime se trenutno ne nalazi na popisu koji je u tužiteljstvu, pored osoba za koje treba da bude pokrenuta optužnica, navela je Aničić za Radio Republike Srpske (RS).

Tvrdi da će ipak općinska vlast uputiti “prosvjedno pismo“, jer je hrvatska vojska 1995. godine “okupirala Mrkonjić Grad i samim tim je Kotromanović sudjelovao u toj okupaciji“.

Prethodno su pojedini mediji u RS prenijeli tvrdnju ravnatelja Centra RS za istraživanje ratnih zločina Janka Velimirovića da je “novi hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović osumnjičen za ratni zločin nad srpskim civilima, počinjen u jesen 1995. godine na području Mrkonjića Grada“, te da se “njegovo ime nalazi u nekoliko kaznenih prijava protiv osumnjičenih za smrt 181 civila na području te općine“. (Hrvatska riječ/agencije)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*