Bosić: Mora se vratiti ravnopravnost naroda kod donošenja odluka u institucijama

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, za razliku od predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, ne traži ostavku ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i ne vjeruje da postoji tehnička mogućnost da dođe do njegove smjene, te istovremeno vjeruje da “šestorka” i dalje postoji.

“Sadašnje Vijeće ministara BiH je u tehničkom mandatu i čeka se oduka Ustavnog suda o njegovoj sudbini i čitava ta stvar ne ide u dobrom smjeru. Mislim da ćemo čak u nekom trenutku morati doći do razgovora o novom Vijeću ministara BiH, a ne rekonstrukciji”, tvrdi Bosić.

Bosić je, kako kaže, od Lagumdžije je očekivao da ne ponavlja praksu Svena Alkalaja, a da je najnovija situacija, u vezi s stavom BiH kod glasovanja o rezoluciji o Siriji, pokazala da je Lagumdžija djelovao u dogovoru s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Bosić kaže da s Dodikom nije razgovarano o budućnosti “šestorke”, te je prvi put o tome čuo od novinara na konferenciji za novinare, iako je Dodik samo pola sata ranije rekao da je s liderom SDS-a dogovoreno da se traži Lagumdžijina ostavka ili smjena i da do tada svi dogovori “šestorke” ne postoje.

Tvrdi da ono što je dogovoreno od strane “šestorke” funkcionira, a da ni ono što je sve dogovoreno nije provedeno.

“Ni na koji način SDS neće doprinijeti da još dodatno produbi krizu ili da se odgovornost s FBiH oko postojeće krize prebaci na RS”, dodao je lider SDS-a.

Bosić navodi da se pitanje o tome tko je dao instrukcije predstavniku Stalne misije BiH pri UN da tijekom glasovanja u Općoj skupštini UN-a podrži rezoluciju o Siriji, a da o tome nije postojao stav Predsjedništva BiH, može riješiti tako što bi srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zatražio o tome raspravu u Predsjedništvu BiH te da bi se o tome moglo raspravljati krajem kolovoza.

Bosić od Radmanovića očekuje da, kako kaže, pokrene određene aktivnosti i prema bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji, a to će, kaže, uraditi i predstavnici SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako bi stvar “istjerali na čistac, ne zbog Sirije, već zbog BiH”.

“Tražimo od nadležnih organa da osiguraju da se razjasni ova situacija, na koji način je došao nalog iz MVPBiH u Misiju BiH pri UN-u. Tu situaciju bi prije svega trebali razjasniti i srpski predstavnici u tom tijelu, zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić. Spremni smo učiniti sve da se vrati ravnopravnost naroda u odlučivanju u institucijama”, rekao je Bosić.

Bosić da smatra da je glavni problem u Predsjedništvu BiH. “Mišljenja sam da je u tom kontekstu konstruirana ozbiljna situaciji koja se ne tiče same rezolucije o Siriji, koja je u ovom slučaju nebitna. Bitan je način na koji su politički predstavnici iz Federacije BiH uzurpirali pravo Predsjedništva da donosi odluke iz domena vanjske politike. Ovdje prije svega mislim na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je na sebe preuzeo odgovornost da sam donese odluku oko toga na koji način će se BiH u Općoj skupštini UN odrediti prema Siriji. Ovaj problem ne vidim kao problem rezolucije o Siriji jer se na kraju može ispostaviti da je ta rezolucija s većim političkim utjecajem na stanje u BiH zbog načina na koji su njeni predstavnici došli do odluke kako glasati, nego na samu Siriju. Glavni problem je u Predsjedništvu BiH u situaciji kada ova institucija često i ne radi svoj posao, ili ne kako bi trebalo, čekajući da politički lideri donose odluke umjesto njih”, rekao je Bosić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*