Bosna i Hercegovina ostaje bez novca iz EU-a

Europska je komisija planirala Bosni i Hercegovini dodijeliti više od 210 milijuna eura financijske pomoći za ovu i narednu godinu u sklopu programa IPA, ali je sve došlo pod znak pitanja zbog toga što u BiH nije postignuta suglasnot o tome što bi se tim novcem financiralo.

Ta suglasnost bila jedini uvjet da se novac dobije novac, ali, kako javlja Radio Slobodna Europa, do sada nije postignuta za najvažnije područja: pravosuđe, transport i energetika.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle upozorio je da bez ova tri područja lista projekata neće biti kompletna, što je zaprijetilo da BiH ostane “praznih ruku”, odnosno da ne dobije bespovratna novčana sredstava.

Kako je obavijestila Direkcija za europske integracije BiH, do sada je usuglašeno 16 projekata. Međutim, za ključne iz područja pravosuđa, transporta i energetike, koji inače nose gotovo polovica od ukupne sume novca, odnosnoi 100 milijuna eura, dogovor nije postignut.

“To su uglavnom projekti tehničke pomoći i oni su zaista u iznosima značajno manjim od, recimo, pravde i transporta. Također moram reći da su područja u kojima je postignuta saglusnost npr. područje javne nabave, statistike, pranja novca, oporezivanja, carina itd., ali treba učiniti napor da se usuglase i preostala područja”, izjavila je za RSE direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić.

Za sada nitko ne želi govoriti o tome gdje je zapelo. Nadležni ostaju pri formulaciji da nije postignuta saglasnost u radnim grupama. Mehmed Bradarić, član Komisije za europske integracije, smatra da protivljenje dolazi iz RS s obzirom da se radi o novcu namijenjenom podršci pravosudnim institucijama BiH.

U svakom slučaju, Europska komisija od svoga načela ne odstupa nego preko glasnogovornika Delegacije u BiH Andya McGuffiea poručuje: “Mora postojati konsensus za cijeli program, odnosno za sve projekte koje će finansirati Europska unija. Ponovo naglašavamo da BiH mora govoriti jednim glasom i da su evropske integracije zajednički proces. IPA program za 2012. i 2013. godinu mora imati punu suglasnost u državi.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*