Bosni i Hercegovini prijeti novi pad kreditnog rejtinga

Bosni i Hercegovini prijeti novi pad kreditnog rejtinga, upozorio je britanski veleposlanik u BiH Nigel Casey. “Ako do kraja tjedna BiH ne počne ponovo otplaćivati dugove, time će prekršiti rok za servisiranje vanjskog duga. To bi značilo obustavljanje svih međunarodnih zajmova BiH i, najvjerovatnije, dalji pad kreditnog rejtinga zemlje”, rekao je Casey.

U priopćenju za javnost što ga je objavilo britansko veleposlanstvo ističe se kako Casey smatra da bi nepronalaženje rješenja ovoga problema umanjilo povjerenje javnosti u sposobnost bh. političara da provedu sporazum postignut 28. prosinca 2011.

Otplatu dospjelih inozemnih dugova BiH je morala prekinuti jer službeno nije objavljen proračun za 2011. godinu ni zakon o njegovu izvršenju, iako je parlament BiH 30. prosinca prošle godine donio odgovarajuće odluke o tome.

Ministar financija BiH Dragan Vrankić prošlog je tjedna izjavio kako mu ni samom nije jasno zbog čega odluka o proračunu za 2011. nije objavljena u “Službenom istu BiH” odnosno ima li država uopće proračun ili ne.

Upozorio je kako nema zakonske osnove da u postojećim okolnostima bilo tko potpiše odluke o plaćanju dospjelih rata inozemnog duga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*