Bošnjaci odbijaju provesti odluku Ustavnog suda

Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara protivi se provedbi odluke Ustavnog sud BiH iz studenog 2010., kojom je zatražena djelimična promjena Statuta Mostara, što ga je 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Padyd Ashdown, kao i promjena nekih odredbi Izbornog zakona koje se tiču provođenju izbora na području grada Mostara.

”Sadašnjim Statutom osigurana je ravnopravnost, a promjenom se želi osigurati dominacija jednog naroda u odnosu na druge”, navodi se u zaključcima Kluba Bošnjaka. Predstavnici Bošnjaka u ”mostarskom parlamentu” insistiraju da OHR preuzme obavezu i odgovornost, umjesto da aktivno doprinosi promjeni Statuta.

”Nova organizacija Mostara može se dogoditi samo zajedno sa promjenom Ustava BiH”, zaključak je Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću.

Ustavni sud je ocijenio da su neustavne odredbe prema kojima se u Gradsko vijeće Mostara s područja svake od šest bivših opština bira jednak broj vijećnika, premda one imaju vrlo različit broj birača, a problematična je i činjenica da građani iz središnje upravne gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće.

Suci Ustavnog suda ocijenili su da su odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru ”protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima”, dok se onemogućavanjem birača iz središnje zone grada Mostara da biraju vijećnike koji bi ih zastupali krši Ustav BiH.

Ustavni sud BiH naložio je parlamentu BiH da izmijeni i dopuni neustavne odredbe Izbornog zakona BiH u roku od šest mjeseci, a Gradskom vijeću grada Mostara da izvijesti Ustavni sud u roku od tri mjeseca od dana objavljivanja izmjena koje parlament izvrši u Izbornom zakonu BiH o koracima koji su poduzeti kako bi se Statut grada Mostara uskladio s Ustavom BiH.

Ustavni sud razmatrao je ovaj predmet na zahtjev Kluba Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH.

1 Comment

  1. da se razumje. Kud ti Muslimani hoce. Muslimani rade na toma i postuju sto je za muslimane pogodno.Muslimani ponosno propagiraju za Bosnu a sud ne priznaju. Vjerovati muslimanima toje glupost. Sud Bosne i Hercegovine doneklem pokusava promjeniti nepravadno stvororani zakon od strani hipokrata. Muslimani bi podrzavali sud Bosne i Hercegovine da taj sud naredi komplitni izgon Hrvata i Srba iz Bosne i Hercegovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*