Bošnjaci su jedini narod kojem je državnim ediktom oduzeto pravo na ime

“Zaista, jedini narod kojem je državnim ediktom oduzeto pravo na ime i ime jezika jesu Bošnjaci. Ja sam odrastao kao pripadnik grupe neopredijeljenih. Pri tome se očekivalo da se ta grupa počne opredjeljivati između Srba i Hrvata. Neopredijeljen znači biti neopredijeljen dok se ne opredijeliš. Bilo je jasno da se sve priprema za iščezavanje te grupe, tog naroda. Mi ćemo posebno raditi na afirmaciji ili reafirmaciji Bošnjaka. To nije izmišljanje novog imena, već afirmacija onoga koje je funkcioniralo stoljećima, kao i ime našeg jezika. Naša nacija je sistematski i institucionalno brisana. Bošnjaštvo je odumiralo i gasio se pojam bosanskog jezika.”

Dr. Ferid Muhić, predsjednik novoformirane Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti (BANU), u Dnevnom avazu

5 Comments

 1. Raslabe Bosanski jezik ne postoji Bosanska nacija ne postoji. Komunisti u Jugoslaviji htjeli su uves Jugoslavensku nacionalnos i Jugoslavenski jezik. U ciji prilo je to islo. Kroz sve to vodila se politika Srbije da kroz tu ideju mogu voditi politiku mracnog Srpsko fasizma kroz Jugoslavenski idealizam. Muslimanska fondumentalna politika i ona vodi mracnu muslimansku fasisticku ideologiju krez Bosnjanstvo. Sprovesti slobodne izbore i pitati jeli suzivot sa muslimanim moguc ili nemoguc.

 2. Apsolutno se slazem sa vama Predsednice BANU, i uz sve receno htio bi samo da dodam izmedu ostalog , kakva je bila stvarnost jednog naroda na prostoru bise nam drzave, kad se radilo o njegovom identitetu. Bio je to neki cudan osecaj,cak i ako si se opredelio nisi bio prihvacen.Muslimani su se izjasnjavali kao Srbi, Hrvati, pa onda od 74 ggod. kao muslimani sa veliko “M” , Jugosloveni( neopredeljeni), dakle zivjelo se u nekom stanju kad ti je neko drugi odluciva sta ces ti biti ili ne. E sada je toj papazjaniji dosao kraj.
  Doslo je vrijeme da se neke stvari postave na zdrave noge, i da se ne mjesaju jabuke i kruske, nego slijedi logika:Drzavlanstvo,nacijonalnost, vjeroispovest, vjera. Dakle: Drzavlanstvo -BIH, nationalnost- Bosnjak, vjeroispovest-musliman, vjera- islam, kao i obrnuto drzavljanstvop- BIh, nacionalnost- Hrvat, vjeroispovest-katolik. vjera-kriscanska. Cista logika, zdrav razum. I tu nema puno price.

 3. POSLIJE OVOGA RATA MUSLIMANI SU DEFINITIVNO IZBORILI SVOJ POLOZAJ–NISAM PROTIV CESTITAM,,,
  ALI TU SE NE STAJE–IDE SE DALJE,,KOJI VI TO JEZIK GOSPODO PRICATE,,HRVATI I SRBI SE NIKADA NECE ODRECI SVOGA JEZIKA,VI PRICAJTE I DOKAZITE POSTOJANOST NEKOG BOSNJACKOG JEZIKA,,DRZAVNOST VAM NIKO NE OSPORAVA,,VI OSPORAVATE TO DRUGIMA–OPASNA IGRA KOJA CE NAJVJEROVATNIJE DOVESTI DO DEFINITIVNOG RASPADA DRZAVICE KOJU JOS UVIJEK AMERIKA I EUROPA PODRZAVAJU–NEKA SE BOSNJACI DOBRO ZAMISLE STO RADE.

 4. Jezici nikad nebi trebali da budu problem, vec naprotiv mostovi sporazumevanja i dijaloga. I neznam zasto bi to nekome bili smetnja, i zasto neki uopste to i osporavaju.Neka je samo razumjevanja.Ljudi Bosne i Hercegovine, koji odu malo dalje iz tog podneblja koje mi zovemo BIH,lijevo ili desno,i susretnu se sa ljudima koji ne pripadaju i ne zive u Bih, ko iz puske kazu: ” Evo dosli su nam Bosanci( bez obzira dali se on zvao Stipe,Marko ili Muhamed), pa kad oni uzvrate i kazu kako ste nas prepoznali, a oni uglas:” Pa poznajete se po jeziku, pricate bosanski” Vjerujte mi i sam sam to doziveo.
  Tako je to bilo u medu narodom, onda i sada,a kako je bilo u sistemu vladanja i tadasnje politike, i kome je to odgovaralo, i zasto, samo ce vam se reci,ne treba niko da vam to objasnjava.
  Jednom su Dodika tako oslovili,kad je nekom prilikom bio u susedstvu,mnogo mi se naljutio jadnik, a meni naprotiv drago,pa i dolazim iz Bosne, a ne iz nebesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*