Bože Protuđer proslavio 100. rođendan u Staračkom domu u Tomislavgradu

protudjer-100-godina

Danas je u Staračkom domu u Tomislavgradu bilo uistinu veselo: rezala se slavljenička torta, čestitalo, pjevalo se, igralo, ispijao šampanjac…a sve to u zdravlje i za sretan stoti rođendan najstarijem štićeniku Doma i , moguće, najstarijem Duvnjaku-Boži Protuđeru iz duvanjskog sela Letke.

Bože je rođen 1913. godine, licem na svetog Nikolu, a u svom stogodišnjem životu svašta je priturio preko glave, dovoljno je samo reći da je preživio i Blajburg i Križni put, ali da je do danas zadržao osmijeh i optimizam.

Ima četiri sina: dvojica starijih Pere i Ivan-Kiko su u dalekoj Australiji, a dvojica mlađih Jozo-Joskan i Niko su u malo bližoj Austriji. Ima desetero unučadi i dvanaestero praunučadi i svima zna imena i gdje žive.

Trojica sinova su došla ćaći na stoti rođendan, a samo najstariji Pere nije mogao doći. Iz Austrije je došao Niko, a Joskan i supruga mu Janja stigli su s cijelom obitelji, njih dvanaesto na rođendan ćaći, svekru i djedu.

Bože je kratko vrijeme radio u Austriji i Njemačkoj,pa ima malu mirovinu, ali tu su sinovi, pa Bože nema problema za smještaj u Domu. Omiljeni je štićenik Doma, voli ga i osoblje i štićenici, pa je dobio darove od njih, a pripremili su mu i veliku rođendansku tortu. U ime osoblja i štićenika, stoti rođendan Boži je čestitao i još mnogo zdravih godina mu poželio ravnatelj Staračkog doma Ilija Madunić. Zahvaljujući svima na čestitkama, a okružen sinovima i unucima, Bože je šampanjac ispio na eks i zaslužio dugi pljesak.

Zatim se zaorila pjesma složnih glasova Frame iz Tomislavgrada, koji su otpjevali nekoliko prigodnih pjesama, a u pjesmi im se priključio i slavljenik, dok je osoblje i štićenici Doma zaigrali kolo.
Nakon Framaša i ekipe Tomislavnews.com, rođendan su slavljeniku Boži , kako su mu i obećali prigodom posljednje posjete Domu, došli čestitati i učenici 2.d razreda Gimnazije Marka Marulića iz Tomislavgrada sa svojim vjeroučiteljem fra Petrom Drmićem.

Tekst i foto: www.tomislavnews.com/Ljuba, Davor i Marija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*