Božo Ljubić: Jedino moguća federalno uređena BiH

“Postoje mnoge mononacionalne države u svijetu koje su federacije, zbog različitih regionalnih i drugih interesa, kao što je Njemačka, a ne znam ni jednu funkcionalnu multietničku državu u svijetu koja nije federacija. Prema tome, zalaganje za federaciju je zalaganje za integraciju BiH, odnosno jedino moguću BiH”, istaknuo je Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, za internetski portal Dnevnik.ba.

On je ocijenio da BiH danas treba odgovorna “državnička, a ne stranačka politika”, dodavši da je HDZ 1990 nacionalni interes, koji je istovremeno i državni, stavio iznad stranačkog interesa, s obzirom da BiH može funkcionirati, opstati i biti stabilna jedino kao država tri konstitutivna naroda.

Komentirajući tvrdnje SDP BiH i SDA da je uspostavljanje federalne jedinice s hrvatskom većinom, što zagovara koalicija dva HDZ-a, podjela i rušenje BiH, Ljubić je rekao da je zalaganje za jedan srednji put, između centralizirane unitarne i podijeljene države, zalaganje za integraciju, a ne dezintegraciju države.

On je naglasio da je empirijski dokazano da ovakva BiH nije moguća i da je rješenje izgradnja suvremene, decentralizirane države, koja je kao multietnička, regionalno, ekonomski, zemljopisno i klimatski različita i kao takva da bi bila stabilna i funkcionalna jedino može biti federalno uređena.

– Sve ostalo vodi daljoj destabilizaciji, odnosno stagniranju, jer obrana `statusa quo` ili nedostatak promjene nije zadržavanje postojećeg stanja, već promjena nagore, smatra Ljubić.

Također je rekao da je jedan od razlog za potpisivanje sporazuma s HDZ BiH zaključak da se BiH, a posebno hrvatski narod, nalazi na jednoj povijesnoj prekretnici kada treba odlučiti kojim smjerom krenuti, a da Hrvatima ne bi bio ugrožen nacionalni subjektivitet i da bi opstali kao politički i konstitutivan narod u BiH.

“Želja, ambicija da se eliminira na izborima izražena politička volja jednog konstitutivnog naroda nije u interesu BiH i potencijalno je vrlo opasna”, naglasio je Ljubić.

1 Comment

  1. Samo da cestitam Bozo i ekipi iz drzavnih ministarstava na ocuvanju svojih stolica, do jucer su bili najljuci protivnici HDZ a sada su prijatelji

    Valja primati placu i naredne 4 godine, a narod ce da pati…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*