Brač poharan požarom: Vatrogasci se još bore sa stihijom FOTO

Vatrogasci se već treći dan bore s velikim požarom na Braču. Požar se i dalje širi. S kontinenta su stigle dodatne vatrogasne snage, oko 50 vatrogasaca s 19 vozila. Najveći broj vatrogasaca usmjeren je na istočni dio požarišta, a uspješno je sanirano nekoliko mjesta na kojima je došlo do izdimljavanja uslijed vjetra koji je poslijepodne zapuhao, javlja Hrvatska televizija.

Drago mi je da nijedan turista zbog požara nije napustio Brač, a dolazeći jutros na Brač primijetio sam pun trajekt turista koji putuju na taj otok, a to znači da situacija nije toliko alarmantna kako se želi prikazati, rekao je Ivan Bašić, savjetnik ministra turizma Damira Bajsa, za današnje je posjete Braču. Bašić je kritizirao medije da uveličavaju zbivanja na Braču, što, po njegovim riječima, nije dobro za turizam, a i ne odgovara istini.

Sada je sigurno – požar na Braču jedan je od najvećih u posljednjih nekoliko desetljeća. Zahvatio je više od 4000 hektara šume, vinograda, maslinika, raslinja. Iza sebe ostavlja samo sivilo. Uzrok požara najvjerojatnije je ljudski neoprez. Iz zraka pomoć u gašenju pružaju kanaderi, Air tractori i helikopteri.

Kopnene i zračne snage zajedno će danas nastojati sanirati rubove požara, najavio je zapovjednik na požarištu Tonči Mikuličić.

Zbog požara na Braču isključen je 35-kilovoltni dalekovod. Za sada se neće uključivati jer bi to dovelo u opasnost vatrogasce koji gase požar na zemlji, izvijestio je Mikuličić.

Liječnik hitne medicinske pomoći na Braču Marčelo Štambuk izjavio je kako je jedinica hitne medicinske pomoći Supetar do sada imala samo jednu intervenciju. Nekoliko je vatrogasaca bilo u ambulanti zbog nadraživanja očiju i gornjih dišnih putova, ali su sve te lakše tegobe riješene.

Požar će sigurno trajati još nekoliko dana. To je golemo požarište koje je potpuno užareno. Svakom promjenom smjera vjetra otvara se nova linija vatre, smatra glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

Zbog požara je zatvorena županijska cesta Ložišća-Dračevica.

Požar je buknuo prekjučer na jugozapadu otoka Brača u uvali Blace. Jučer je zaustavljen u Milni, Ložišćima i Bobovišćima. Tijekom dana zapuhao je zapadni vjetar pa je požar krenuo prema istoku otoka i došao do Nerežišća te u Dračevici ugrozio kuće. Zbog vjetra se razbuktao na više mjesta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*