Braća Fuad i Suad Sinanović uhićeni zbog paketa s bombom upućenog u Sud BiH

Ovlašteni djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA),  postupajući po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, lišili su slobode braću Sinanović Suada i Fuada iz Zavidovića, priopćeno je u srijedu iz Tužiteljstva BiH.

Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja utemeljene sumnje da su počinili kazneno djelo terorizam iz članka 201. KZ BiH i sumnjiče se da su poštom poslale paket u kojem se nalazila ručna bomba, a koji je bio naslovljen na predsjednicu Suda BiH, Meddžidu Kreso. Nakon lišenja slobode, obavljen je pretres kuća-stanova koje koriste osumnjičene osobe, kojom prigodom je izvršeno privremeno oduzimanje predmeta koji će biti predmet vještačenja.

Osumnjičene osobe će tijekom današnjeg dana biti predane postupajućem tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koji će, nakon što ih ispita, odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti mjeru pritvora.

Podsjetimo, u paketu koji je jučer poštom stigao u Sud BiH pronađena je bomba, a paket je bio adresiran na predsjednicu ovog suda Meddžidu Kreso, javio je BIRN – Justice Report.

Prema informacijama iz Odjela za informiranje Državnog suda BiH, paket je upućen iz Žepča.

– Na ulazu je u pošiljci naslovljenoj na predsjednicu Suda detektorom otkrivena bomba. Na lice mjesta stigli su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), federalna i kantonalna policija. Urađena je forenzička analiza, uzeti su otisci prstiju…

Manuela Hodžić, glasnogovornica Suda BiH je kazala da je pošiljku dostavio kurir na mjesto gdje se inače obavlja PDZ (Protudiverziona zaštita) kontrola prilikom ulaza u Sud BiH, koji je u sastavu kompleksa pravosudnih institucija.

Većina sudaca je trenutno na godišnjem odmoru, ali je predsjednica Suda došla na posao kada je saznala za prijem pošiljke.

Jučer je održan sastanak policijskih struktura povodom ovog slučaja.

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH najoštrije je osudilo pokušaj dostavljanja eksplozivne naprave u zgradu Suda BiH, odnosno kompleksa pravosudnih institucija BiH.

“Ovo je još jedan u nizu napada, zastrašivanja i pritisaka na pravosuđe i nositelje pravosudnih funkcija u BiH, što se najoštrije osuđuje i traži se od nadležnih tijela da što hitnije pronađu počinitelje navedenog kaznenog djela i privedu pravdi”, navodi se u reakciji Vijeća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*