Braći Đelilbašić po šest godina zatvora za ubojstvo dvojice srpskih civila

Sud BiH osudio je braću Šabana i Elvira Đelilbašića na po šest godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području općine Travnik 1992. godine.

Đelilbašići su proglašeni krivima da su 9. prosinca 1992. godine, kao pripadnici Armije BiH (ABiH), iz automatskog oružja ubili dva civila srpske nacionalnosti u mjestu Turbe (općina Travnik).

”Po saznanju da im je brat Suljo Đelilbašić poginuo, optuženi su naoružani automatskim puškama u namjeri da ubiju građane srpske nacionalnosti, ubili Neđeljka Košću, pa produžili prema kući Bože Katane pogodivši ga iz autmatskog oružja. Stoga ih Sudsko vijeće osuđuje na kaznu od po šest godina zatvora”, kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Presuda braći Đelilbašić izrečena je nakon što je Sud BiH prihvatio sporazum koji su optuženi postigli sa Državnim tužiteljstvom 24. travnja ove godine, kojim je predloženo da optuženima bude izrečena kazna u trajanju od pet ili šest godina.

“Sud je imao u vidu raniji život optuženih, da nisu prije kažnjavani. Također, Sud je uzeo u obzir i da se sklapanjem sporazuma doprinosi ekonomičnosti postupka”, kazao je sudija Samardžić.

Vijeće je naglasilo i da su optuženi izrazili kajanje i da su svjesni počinjenog djela, pa smatra da je izrečena sankcija adekvatna.

Oštećeni su sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni su na parnični postupak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*