Bradvica: Povišenje cijene struje značilo bi kolaps Aluminija

U povodu isteka kalendarske i poslovne godine, novinarima se na prigodnoj godišnjoj konferenciji obratio direktor mostarskog Aluminija Ivo Bradvica, obznanivši procjenu kako će mostarsko poduzeće ipak godinu završiti pozitivno, što će, dakako, tek biti potvrđeno usvajanjem završnoga računa, krajem veljače sljedeće godine.

“Poseban je osjećaj ponosa što ova vijest stiže u ovim strahovito teškim okolnostima, kada nam je cijena metala najniža u posljednjih 15 godina, kada nam je cijena struje vrtoglavih 48 €/MWh, a cijene ulaznih sirovina ne prestaju rasti. Znatno nam je pomoglo to što smo prvih šest mjeseci 2011. završili s dobiti od otprilike 4,5 milijuna maraka te što smo proveli drastične mjere štednje. Želim stoga iskreno pohvaliti sve naše djelatnike koji godinama proizvode najkvalitetniji i najčišći aluminij na svijetu i to u najvišem mogućem kapacitetu ove tvornice, ali moram odmah kazati u 2012. ne očekujem neki poseban boljitak niti će ga biti. Dapače, sljedeća će godina, prema svim predviđanjima, biti teža i gora od ove i, najvjerojatnije, tjerat će nas i na neke nezahvalne mjere, ali ova nam pobjeda daje onu nužnu snagu za nastavak grčevite borbe, jer sačuvani su i Aluminij i sva naša djelatna mjesta”, rekao je direktor Bradvica, istaknuvši kako je ostvario obećanje koje je dao u prosincu prošle godine, ali kako se za sljedeću ne bi usudio davati takove prognoze.

Upoznao je novinare s činjenicom da je Aluminij u protekloj godini pokrio gubitak od 13,5 milijuna KM iz prošle godine, isplatio na vrijeme sve plaće s ukupnim dodatcima, izmirio sve račune, sveo na neznatnu razinu izvanjske dugove, čak i krenuo u projekte ulaganja.

Bradvica je upozorio da, kako sada stvari stoje, “niti jedna tvrtka u našemu okružju, pa rijetko koja i u Europi, napose u metalnoj industriji, ne će moći poslovati pozitivno na kraju 2012. godine”.

“Iz dana u dan čujemo za bankrote, rasprodaju imovine, otkaze, gašenje onih tvornica aluminija koje plaćaju struju po 12 do 18 €/MWh. S našom cijenom struje moram biti realist te sam danas, teška srca, izvijestio naše otkupljivače aluminija u BiH kako u 2012. moraju računati na teže, nepovoljnije uvjete otkupa našega aluminija, jer i mi za idući godinu planiramo gubitak i ne možemo sami nositi teret nepovoljnoga tržišta”, dodao je.

Stanje je takovo, nastavio je dorektor Aluminija, da bi povišenje cijene struje od samo jednoga eura po MWh moglo značiti kolaps tvrtke kojoj je na čelu. “Premda je Vlada FBiH 90-postotni vlasnik Elektroprivrede HZ HB i ima značajan udio u strukturi kapitala Aluminija i premda uporno tvrde kako prepoznaju strateško značenje Aluminija kao tvornicu koja osigurava 900 djelatnih mjesta i nosi državni izvoz, ipak čujemo o najavama poskupljenja cijene električne energije”, rekao je Bradvica te dodao: “Zato smo i mi primorani promijeniti svoj načini poslovanja s domaćim partnerima i postavljati cijene naših proizvoda sukladno tržišnoj cijeni metala, s objektivno uračunatim našim troškovima ulaznih sirovina, u prvomu redu struje.”

“Poremećaje će morati svi pretrpjeti, ako Vlada ne pokaže dobru volju i razumijevanje jer su dogovori uvijek mogući, a tu mislim na ekonomske formule, vezivanje cijene struje za cijenu metala”, dometnuo je Bradvica.

Inače, tijekom 2011. godine Aluminij je ostvario ukupnu planiranu proizvodnju od 160 tisuća tona, od čega nešto manje od 130 tisuća primarnoga aluminija, i 30 tisuća dorađenog krutog materijala, koliko je u planu i za 2012. godinu. Sutra dovršavamo i bitan projekt plinofikacije u Ljevaonici, dovršena je projektna dokumentacija za revitalizaciju 220 kV visokonaponskog postrojenja, riješena je problematika silosa u Luci Ploče, i niz drugih strateških projekata, a neumorno se radi i na iznalaženju rješenja gorućega pitanja stabilnoga, vlastitog izvora energije odnosno izgradnju Aluminijeve energane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*