Brammertz: Suđenje Ratku Mladiću bit će ubrzano

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz najavio je da će suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba biti ubrzano, no nije potvrdio da je razlog tomu navodno loše Mladićevo zdravstveno stanje.

“Tužiteljstvo će učiniti sve što može kako bi suđenje bilo ekspeditivno. U dogledno vrijeme podnijet ćemo podneske radi ubrzanja postupka”, izjavio je Brammertz kako ga u utorak citira sarajevski Dnevni avaz.

Kazao je i da nakon Mladićeva i uhićenja Gorana Hadžića prioritet za tužiteljstvo ICTY-a ostaje utvrditi tko im je pomagao u dugogodišnjem skrivanju. “Postavio sam to pitanje dužnosnicima u Srbiji (u rujnu), a od njih sam dobio najnovije podatke o tome što su učinili s tim u vezi. Potvrdili su da će nastaviti s istragom tako da očekujem kako ću nove informacije dobiti tijekom mog sljedećeg posjeta Srbiji u studenome”, izjavio je glavni haaški tužitelj.

Na izravan upit ovog lista koji raspolaže neslužbenim informacijama da je Mladić lošeg zdravlja te da je ono u proteklim danima dodatno pogoršano, Brammertz nije odgovorio pojašnjavajući da su takva pitanja u nadležnosti tajništva ICTY-a.

Mladićev beogradski odvjetnik Miloš Šaljić u ponedjeljak je u izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug ustvrdio da je njegov branjenik obolio od upale pluća te je stoga navodno prebačen u bolnicu.

“Ono što mogu reći je da Haaški sud radi prema najvišim međunarodnim standardima, a medicinsko osoblje pruža potrebnu liječničku pomoć optuženima koji se nalaze u pritvorskoj jedinici”, kazao je Brammertz.

Haaški sud u utorak je potvrdio da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić “pod medicinskim tretmanom”, ali je demantirao tisak iz regije koji je prenio da je Mladić prošlog tjedna kolabirao te da je nakon toga oživljavan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*