Brammertz u Sarajevu o uništavanju dokaza o srebreničkom genocidu

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz susreo se u srijedu u Uredu Haškog tribunala u Sarajevu s predstavnicima udruga žrtava. Teme razgovora su bile suđenje Radovanu Karadžiću i pitanje uništenja predmeta koja se tiču Srebrenice. Podsjetimo, riječ je o oko 1.000 osobnih predmeta koji su pripadali stradalim u genocidu 1995. godine.

Predstavnici udruga žrtava su izrazili podršku radu Haškog tribunala, posebno Tužiteljstvu s glavnim tužiteljem Brammertzom na čelu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruga “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, “Majke Srebrenice”, “Žene Podrinja”, “Savez logoraša BiH”, “Žene-žrtve rata”, Udruženja porodica nestalih i ubijenih Kotor-Varoš, te Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Brammertz se u utorak sastao s glavnim tužiteljem Tužiteljstva BiH, Miloradom Barašinom i zamjenicom glavnog tužitelja i rukovoditeljicom Posebnog odjela za ratne zločine, Vesnom Budimir

Tijekom susreta, između ostalog, razgovarano je o zajedničkim naporima na procesuiranju predmeta ratnih zločina na kojima rade Tužiteljstvo BiH i Tužiteljstvo pri MKSJ u Den Haagu.

Tužiteljstvo BiH, od svog utemeljenja 2003. godine, ima dobru suradnju sa Tužiteljstvom pri MKSJ. Komunikacija i suradnja tužitelja i osoblja iz oba tužiteljstva je kontinuirana i gotovo svakodnevna.

Tužiteljstvo BiH, kao i Tužiteljstvo pri MKSJ imaju istu misiju-otkrivanje i kazneno procesuiranje počinitelja kaznenih djela ratnog zločina, u svom radu međusobno surađuju a njihova dobra suradnja će se nastaviti i u budućnosti – priopćeno je iz Tužiteljstva BiH nakon ovog susreta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*