Brat nacističkog zločinca Hermanna Goeringa spašavao Židove

Albert-GoeringMlađi brat jedne od vodećih figura nacističke partije, Hermanna Goeringa, mogao bi posthumno biti odlikovan priznanjem “pravednik među narodima” zbog spašavanja Židova tijekom holokausta.

Kako piše Jutarnji list, njemački biznismen Albert Goering spasio je stotine Židova i političkih disidenata u Drugom svjetskom ratu.

Direktorica u memorijalnom i istraživačkom centru Yad Vashem u Izraelu, Irena Steinfeldt, priprema niz dokumenata, uključujući izvješća Gestapa, transkripte američke vojske nastale tijekom ispitivanja Goeringova mlađeg brata, kao i svjedočanstva ljudi koje je spasio. Nagrada se dodjeljuje ne samo osobama koje su spasile Židove, nego pritom riskirale i vlastite živote.

Albert Goering je tijekom rata bio direktor zadužen za izvoz u tvrtki Skoda Works u okupiranoj Čehoslovačkoj. U to vrijeme tvrtka je bila jedan od vodećih proizvođača oružja. Kad je rat završio Goering je uhićen i zatvoren na dvije godine, tijekom kojih je vodio borbu pokušavajući uvjeriti saveznike u svoju nevinost. Oslobođen je na suđenju u Pragu zahvaljujući svjedočenjima radnika. Ukupno je spasio njih 34.

Nakon puštanja na slobodu, Goering se nije mogao nositi sa stigmom obiteljskog prezimena zbog čega je pao pod utjecaj depresije i alkohola. Preminuo je 1966. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*