Brčko ostaje bez ureda supervizora, ali je i dalje pod supervizijom

Prvi zamjenik visokog predstavnika, supervizor za Brčko Roderic Moor suspendirao je svoju funkciju supervizora, s tim da će suspenzija stupiti na snagu 31. kolovoza.

To znači da OHR i supervizor neće biti uključeni baš u svakodnevne aktivnosti u Brčkom i da neće biti osoblja koje će raditi u tamošnjem uredu, ali da će supervizor moći djelovati sa distance i da će njegove ovlasti ostati.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu Moor je kazao da će supervizor postojati kao pravni subjekt i da ovaj mandat nije ukinut te da se može reći da je zamrznut.

Ovakva odluka donesena ponajviše zahvaljujući rezultatima koji su postigli entiteti kada je riječ o Brčkom, rekao je Moor.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir smatra da je odluka Vijeća za provedbu mira (PIC) o neukidanju supervizije u Brčko Distriktu razumna i da je Deklaracija koju je usvojio Parlament Federacije BiH doprinijela ostanku supervizije za Distrikt.

“Zatvaranje Ureda supervizora i suspenzija njegovih ovlasti bit će test za lokalne političke strukture, odnosno da li one mogu funkcionirati bez uplitanja vanjskih političkih činbenika u funkcioniranje Bosne i Hercegovine“, rekao je Budimir.

U slučaju kršenja prava povratnika u Distriktu Brčko i ugrožavanja opstojnosti Distrikta od strane lokalnih političkih struktura ili entiteta, predsjednik Budimir očekuje promptnu i energičnu reakciju supervizora, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić smatra da je odluka PIC-a o zatvaranju ureda supervizora u Brčkom, “politička pobjeda RS”, jer je stav entiteta o ovom pitanju već godinama jasan i nedvosmislen.

“RS je odavno ispunila sve uvjete za okončanje supervizije za Brčko i odgađanje ovog procesa izgubilo je smisao, kao što nema ni argumentiranog uporišta za dalji opstanak OHR-a u BiH”, ocijenio je Džombić.

U pisanoj izjavi entitetski premijer pozdravlja današnju odluku Upravnog odbora PIC-a jer je ona, kako navodi, zaista prvi pravi pokazatelj da odgovornost i nadležnosti u BiH moraju biti na domaćim faktorima i snagama te da je neodgovorno prema građanima ove zemlje da bude drugačije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*