Brčko: U kući pripadnika vehabitskog pokreta pronađen eksploziv

U Brčkom je jučer uhićen pripadnik selefijskog (vehabitskog) pokreta Adnan Rečica, kod kojeg je policija, između ostalog, pronašla četiri kilograma TNT eksploziva, 300 grama plastičnog eksploziva, osam mehanizama za aktiviranje eksplozivne naprave telefonom, motorole, vojnu opremu te brošure na arapskom jeziku, saznaje sarajevski Dnevni avaz.

Policija Distrikta izvela je munjevitu akciju u obiteljskoj kući u Samokovlijinoj ulici, u brčanskom naselju 4. juli. Otkriven je i laboratorij za proizvodnju droge.

– Pronašli smo i kapacitete za pravljenje droge i eksploziva. Akcija je uslijedila nakon duže pripreme – kazala je osoba uključena u operaciju.

Visokorangirani policijski službenici su na pitanje jesu li vehabiti umiješani u posao s drogom i koliko su čvrsto povezani s izvjesnim Rečicom, kod kojeg je nađen eksploziv, kratko odgovorili: “Policija radi i na tom planu.”

Susjedi uhićenog iznenađeni su pretresom, a posebno ih je iznenadio veliki broj pripadnika policije Distrikta.

– Na ovoj kući koju je policija pretresla rolete nisu podignute više od godinu. Ništa nismo  posumnjali. U šoku smo – kazao je jedan od susjeda.

Bosanskohercegovačke policijske snage i ranije su više puta kod pripadnika selefijskog pokreta nalazile upravo TNT eksploziv. Radi se o najstabilnijem eksplozivu, vrlo postojanom i praktičnom, zbog čega je najčešće i zastupljen na crnom tržištu.

O razornoj moći TNT-a govori podatak da se u ručnoj bombi nalazi 38 grama eksploziva, a u tenkovskoj, koja probija oklope, četiri do šest kilograma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*