Breivik zatražio ostavku vlade i glavnog vojnog stožera te abdikaciju norveškog kralja

Anders Behring Breivik (32), počinitelj dvostrukog napada 22. srpnja u Norveškoj,  zatražio je ostavku vlade i glavnog vojnog stožera te abdikaciju norveškog kralja kako bi više rekao istražiteljima.

Ovaj norveški ekstremist zatražio je to u drugom saslušanju u petak. Tražio je i da bude imenovan za zapovjednika glavnog vojnog stožera, javlja norveška javna televizija NRK.

Premda je policija odbacila njegove zahtjeve, masovni ubojica koji je u Oslu i na otoku Utoyji pobio 77 ljudi na kraju je pristao na suradnju tijekom desetosatnog ispitivanja.

Voditelj istrage Paal-Fredrik Hjort Kraby rekao je u razgovoru za novinsku agenciju France-Presse da je Breivik bio spreman odgovarati na pitanja policije, osim na ona o drugim ćelijama njegove organizacije o čijem je postojanju prije govorio.

Breivika, koji će u pritvoru u zatvoru visoke sigurnosti provesti osam tjedana, s mogućnošću produljenja, trebaju pregledati psihijatri kako bi utvrdili može li kazneno odgovarati, a zaključci vještačenja dvoje norveških liječnika trebaju se objaviti u studenome.

Njegov je odvjetnik prošli tjedan rekao da je njegov branjenik vjerojatno malouman, ali dodao je kako je još prerano reći hoće li se na tome temeljiti njegova obrana. (agencije)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*