Britanska kraljica više neće biti poglavarica Anglikanske crkve?

Parlamentarni odbor u Velikoj Britaniji doveo je u pitanje ulogu kraljice Elizabete II. kao poglavarice Anglikanske Crkve. Kontekst je nedavna zajednička odluka 16 zemalja Commonwealtha prema kojoj se mijenjaju dotadašnji propisi te se i katolicima daje mogućnost ženidbe s članovima kraljevske obitelji, a time i nasljeđivanja britanskog prijestolja.

Prema sadašnjem zakonu nositelj prijestolja mora pripadati Anglikanskoj crkvi, njome predsjedati te poticati anglikansku vjeru u Velikoj Britaniji. “Očita poteškoća” s mogućim katoličkim monarhom leži u činjenici da bi on morao preuzeti i zadaću poglavara Anglikanske crkve, ističe Odbor. Parlament stoga treba razmotriti odnos između monarha i Anglikanske crkve.

Glasnogovornik Engleske crkve, kako prenose britanski mediji, ističe da monarh kao poglavar Crkve nužno mora biti u punom zajedništvu s njom i brinuti o njoj. S druge strane, Robert Morris, ustavni stručnjak na University Collegeu u Londonu, monarhovu poglavarsku ulogu nad Crkvom smatra samo ceremonijalnom.

Podsjetimo, zemlje Commonwealtha krajem listopada dokinule su zakon iz 1701. godine, koji je članove kraljevske obitelji koji bi se oženili katolkinjom ili udali za katolika isključivao iz mogućnosti nasljeđivanja prijestolja. Također je dokinuta i klauzulu koja ženskoj djeci omogućava nasljeđivanje trona samo ako nema muških potomaka. [kta/ika]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*