Britanske banke će građanima naplaćivati kamatu na novac koji štede!

NOVAC-FUNTE2Britanska centralna banka počela je razmišljati o radikalnom potezu kako bi potakla potrošnju i pokrenula gospodarski rast – rezanje kamatne stope na negativnu razinu. Zamjenik guvernera Bank of England, Paul Tucker, izjavio je kako se razmišljalo o spuštanju kamatne stope centralne banke ispod njene sadašnje razine od 0,5%, na kojoj se nalazi od ožujka 2009. godine, piše Jutarnji list.

Ako bi kamata postala negativna, svi koji polažu novac u centralnu banku morali bi joj plaćati čuvanje novca.

No, kako poslovne banke koriste referentnu stopu centralne banke za izračun vlastitih kamata, taj potez mogao bi označiti kraj štednje građana u poslovnim bankama.

Već sad, samo tri štedna proizvoda u Velikoj Britaniji nude kamate na štednju veće od aktualne rate inflacije od 2,7 posto. Od te tri, jedna je dostupna samo na ograničenom području, jedna će se ugasiti unutar nekoliko dana, a zadnja nudi kamate od 2,8 posto.

“Ovo bi bio vrlo neuobičajen potez, i trebamo ga pažljivo promisliti”, izjavio je Tucker, i predložio više kupovanja obveznica kao instrumente štednje.

Ovakav potez, doduše, ne bi bio svjetski presedan. Švedska centralna banka, Riksbanka, spustila je kamatnu stopu na depozite na -0,25% u 2009. godini, a u prosincu prošle godine, Credit Suisse je stavila negativnu kamatnu stopu na depozite kako bi umanjila potražnju za švicarskim francima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*