Britanski sud odobrio Assangeovo izručenje Švedskoj

Britanski vrhovni sud odlučio je da će utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange biti izručen Švedskoj koja ga traži zbog seksualnog napada. On se sada može žaliti Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu, no potencijalna žalba neće odgoditi izručenje.

Pet od sedam sudaca odbacilo je Assangeovu žalbu na izručenje u kojoj je tvrdio da europski nalog za uhićenje nije važeći. Ranije su dva niža suda također donijela odluku da ga treba izručiti, javile su agencije.

Nakon odluke Vrhovnog suda Assangeovo izručenje moglo bi se teoretski provesti u roku od deset dana ako on ne odluči da se žali Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Assangeovi odvjetnici Smatraju da to najvjerovatnije neće zaustaviti proces njegovog izručenja.

Assangeovi odvjetnici su, međutim, dobili od Vrhovnog suda rok od 14 dana u kojem mogu zatražiti ponovno otvaranje tog slučaja. Svoj zahtjev su opravdali time što se Vrhovni sud poziva na elemente koji nisu bili navedeni tijekom saslušanja.

Assange, koji se od prosinca 2010. nalazi u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji, tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivirane.

Švedska ga traži jer je u kolovozu 2010. bio s dvjema volonterkama WikiLeaksa koje ga danas optužuju za seksualni napad, a on tvrdi da su one pristale na seksualni odnos.

WikiLeaks je postao poznat 2010. kad je objavio tajne snimke i povjerljive američke vojne i diplomatske poruke o ratu u Iraku i Afganistanu, čime je navukao gnjevnu reakciju američkih vlasti.

2 Comments

  1. ja trazim pomoc od drzave svecke ali neznam kako da posaljem pismo za ljuska prava pa u to ime pisem ako neko zna i hoce da pomogne neka mi napise na kometar kako bi ja mogla da posaljem pismo i da dojcu do suda u prave ruke hvala puno unapred alisa muratovic

  2. ja sam alisa muratovic koja trazi pomoc od svecke u kojoj zivim vec 8 god bila sam izbacena u sveckoj pre godinu dana imala sam jakih problema u bosnu zbok koje nosim posledice ja sam se vratila ponovo u sveckoj da zatrazim pompc moja cela porodica braca sestre majka svi su u sveckoj kiji imaju svecko drzavljanstvo osim mene imam sve moguce dokaze za koja zna cak i policija a naravno i migracija ali to njima nista ne vredi zato bi zamolila sve ljude dobre volje i koji zele da mi pomognu kako bi dosla do suda za ljuska prava u sveckoj ja bi se zahvalila unapred alisa muratovic

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*