Britanskom studentu osam mjeseci zatvora zbog hakiranja Facebooka

Osam mjeseci zatvora dobio je Glenn Mangham, 26-godišnji student iz Yorka u Velikoj Britaniji, zbog hakiranja Facebookove stranice. Slučaj Glenna Manghama ujedno je i najopsežniji slučaj hakiranja društvene mreže koji je ikad došao do britanskog suda.

Tijekom suđenja Mangham je priznao da se “ubacio” u stranicu popularne društvene mreže između travnja i svibnja 2011., a sutkinja je prilikom izricanja presude rekla kako su ti potezi mogli biti potpuno katastrofalni za Facebook. Tužitelj je Manghama teretio da je Facebooku ukrao “neprocjenjivo” intelektualno vlasništvo, koje je ukrao i spremio na eksterni tvrdi disk.

Facebook je upad otkrio tijekom provjere sustava, a potom je potrošio 200 tisuća funti kako bi sanirao posljedice.

Manghamov je odvjetnik svog je klijenta opisao kao etičnog hakera s visokim moralnim vrijednostima, navodeći kao dokaz činjenicu da ga je Yahoo nagradio nakon što im je Mangham ukazao na neke njihove slabosti.

Sutkinja Alistair McCreath se, međutim, nije složila nego je presudila su Manghamov potezi u ovom slučaju imali “prave posljedice i vrlo ozbiljne potencijalne posljedice” za Facebook.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*