Bruxelles je Bosni i Hercegovini upalio crveno svjetlo

halid-genjacAngažman političkih aktera nije primjeren ni težini ni značaju rješavanja presude Europskog suda u predmetu “Sejdić-Finci” i zato je teško očekivati njihov dogovor do ožujka, rekao je u intervjuu za današnje Oslobođenje predsjednik Komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.

Smatra da je sasvim opravdana oštrina upozorenja vlastima BiH koja su stigla iz Europske komisije i Izaslanstva EU u BiH, jer je moguća štetnost daljnjih kašnjenja nesaglediva.

“Ovo razdoblje do kraja ožujka je kritično. Naredne godine su izbori u BiH, 2015. su promjene u Europskoj komisiji i ako ne ispunimo tražene uvjete i ne podnesemo aplikaciju za članstvo u EU tijekom tekuće godine, izgubit ćemo i naredne dvije. Još najmanje tri godine bez statusa kandidata i svi gubici povezani s tim bili bi velika šteta za BiH,” istaknuo je Genjac.

Komentirajući da su vlasti BiH u proteklom periodu ispunile malo zadataka iz dokumenta Europsko partnerstvo, te da je BiH prošle godine dobila najlošiji izvještaj o napretku iz Bruxellesa, navodi da su sve to loši pokazatelji i da odavno upaljeno crveno svjetlo ne prati adekvatna reakcija Vijeća ministara BiH.

“Problemi oko ispunjavanja prioriteta na našem europskom putu su brojni. Najkrupniji među njima nisu tehničke, nego političke naravi”, rekao je Genjac.

Takvi problemi, smatra, mogu se rješavati samo istinskim i predanim angažmanom donositelja političkih odluka, odnosno ministara, pa i lidera šestorke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*