Bruxelles priprema sankcije za BiH – dokument poslan Ashtonovoj i Vijeću EU!?

Vijeću Europske unije i specijalnoj predstavnici za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton dostavljen je dokument u kojem su opisane sve mogućnosti sankcioniranja pojedinaca i institucija u Bosni i Hercegovini,  prenose sarajevski mediji. Po tvrdnjama diplomatskih izvora, Europska unija već neko vrijeme razmatra mogućnost kažnjavanja opstrukcija u pogledu ispunjavanja preuzetih obveza BiH na europskom putu, ali ovaj dokument je navodno prva službena potvrda da bi ti planovi mogli biti formalizirani.

Opsežna pravna i politička analiza pod naslovom “Dokument o mogućnostima restriktivnih mjera protiv pojedinaca i pravnih osoba u pogledu situacije u BiH” dostavljena je krajem prošlog tjedna Ashtonoj i najvišim tijelima EU na razmatranje.

Kako se očekuje, ovaj dokument, koji se za sada drži u strogoj tajnosti, mogao bi biti i ključna točka predstojeće rasprave ministara vanjskih poslova EU, koji će ovog mjeseca ponovo raspravljati o BiH.

– Unija već ima mehanizme sankcioniranja koje primjenjuje na pojedine političare i vlasti Bjelorusije, ali nije izvjesno da će taj model biti moguće preslikati na BiH. Situacija u BiH znatno je kompliciranija i dogovoriti sankcije koje će doista imati efekta neće biti lako. To mora biti pravno i politički potpuno usuglašen i zaokružen proces, u kojem ne bi smjelo biti iskakanja bilo koje od država članica, jer bi to moglo biti pogubno i potpuno diskreditirati najave o pojačanom učešću Unije u BiH, prenosi “Dnevni avaz” tvrdnje vlastitog diplomatskog izvora.

Prema dosadašnjim, uglavnom neformalnim informacijama, Bruxelles bi mogao uspostaviti mehanizme blokade financijske pomoći, zabrane putovanja, ali i neku vrstu tihe izolacije u kojoj bi političari, veleposlanstva, ali i investitori mogli izbjegavati kontakte s opstrukcionistima.

No, istinski obujam mogućeg seta restriktivnih mjera Bruxellesa bit će jasan tek kada ga europske institucije usvoje i pravno uobliče. Postojanje ovog dokumenta prvi je jasan dokaz da EU doista ne namjerava, u pogledu sankcija, ostati na praznim prijetnjama, zaključuje sarajevski list.

1 Comment

  1. Dase ne nezaboravi. Medunarodni hipokrati oni ce uvjek raditi po volji jacega.Ti stranci uvelisu u Mostar sistem koi ponizava Hrvate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*