Bruxelles pritišće Sloveniju zbog Hrvatske, ratifikacija ne smije kasniti!

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso očekuje da će Slovenija do 1. srpnja ove godine ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, tvrdi u četvrtak ljubljansko Delo, u prilogu posvećenom posjetu predsjednika Boruta Pahora Bruxellesu.

Pahor se u srijedu, zaključujući svoj dvodnevni posjet središtu EU-a u svojstvu novog predsjednika Slovenije, sastao sa predsjednikom Europske komisije Barrosom i predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

No, očekivanih izjava nakon susreta nije bilo jer se Pahor “zavio u šutnju”, ne komentirajući niti situaciju u Sloveniji nakon optužbi protukorupcijske komisije protiv premijera Janeza Janše niti odnose s Hrvatskom u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u EU, što je također bila jedna od tema Pahorovih razgovora s visokim predstavnicima europskih institucija, prenose slovenski mediji.

Dopisnik Dela iz Bruxellesa piše da je Pahor s europskim dužnosnicima razgovarao i o odnosima Slovenije i Hrvatske, vezano na problematiku štediša Ljubljanske banke kojom Ljubljana uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora. No, o toj temi nije htio javno govoriti, te je izbjegao novinare, a otkazana je i njegova ranije najavljena izjava nakon susreta s Barrosom.

“Pahor je predviđenu izjavu otkazao, dok Barroso očekuje da će Slovenija poštovati rok i da će ratificirati hrvatski pristupni ugovor do 1. srpnja”, navodi u prilogu iz Bruxellesa vodeći slovenski dnevni list.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*