Budimir: Hrvati su neravnopravni, ali bolje žive od Bošnaka

Na pitanje pretvara li ovako uspostavljena vlast FBiH u bošnjački entitet, prošlog tjedna izabrani predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u intervjuu “Oslobođenju” ja izjavio: “Dosadašnjim nedjelovanjem HDZ je dopustio bošnjačkim političkim subjektima da Federaciju pretvore u bošnjački entitet. Činjenica je da hrvatski narod u ekonomskom smislu uglavnom bolje živi od bošnjačkog u FBiH. No, u institucionalnom je smislu činjenica da je hrvatski narod nejednakopravan. Mi želimo institucionalnu jednakopravnost. S druge strane, bošnjački narod, gledajući Hrvate u socijalnom smislu, traži poboljšanje svog standarda. Oba su zahtjeva opravdana i vlast mora naći načina da sve to izbalansira. Bošnjaci, Hrvati i Srbi moraju ima ti jednak položaj u FBiH.”

Budimir je najavio spremnost da se, ako Ustavni sud ocijeni da je konstituiranje vlasti u Federaciji neustavno i nezakonito, sačeka provođenje izbora u preostalim županijama i ponovi proces konstituiranja vlasti.

Rekao je i da se neće otimati za fotelju s dosadašnjom predsjednicom Borjanom Krišto. “Ako Borjana Krišto smatra da mora ostati u svome kabinetu do konačne odluke Ustavnog suda ili OHR-a, ja ću naći način kako kvalitetno raditi i bez sjedanja u taj kabinet”, rekao je Budimir.

Po njegovom mišljenju da dva politička bloka koja su se profilirala u Federaciji nakon posljednjih izbora imaju pravo na svoj stav u vezi sa legalnošću konstituiranja vlasti, ali da meritorno mišljenje o tome mogu dati samo nadležne institucije, te OHR i Vijeće za provođenje mira (PIC). No, smatra Budimir, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) nije meritorno da daje ocjene o ustavnosti.

“Oni samo provode izbore i nisu ih proveli u zakonskim okvirima”, rekao je Budimir, ocijenivši da je to bilo prvo kršenje Ustava BiH.

5 Comments

  1. Po megunarodnoj procjeni Hrvata u B. i Hercegovini u 3o godina nestaje kao konsustivnog naroda.Muslimanski tajni dokument datiraju i sprovode u plan. Pomocu izroda kao sto su takozvani pravasi i druga gamad izroda.Samo pgledajte sastav muslmanske vlade. Vidite cistu sliku i nalicje takozvane federacije. Hrvatski narod ukoliko se ne probudi i ne vidi kud to sve vodi, ostatci ostataka naroda ce plakati nad humkama svoji pokojnika koje su onistili muslimani pomocu izdaje domaci sinova(judine brace).

  2. Imaš opasni retoriku i Dodik bi ti pozavidio,trebamo se bolje organizovati biti jači a ne majorizirani kao ovih 20 godina ali naravno bez pomoči HDZ koji nas je i doveo do ovoga o čemu pričaš.

  3. @ Pravaši

    Čini mi se da ćete se boriti za ravnopravnost Hrvata na 24% teritorije BiH. Neka vam je sa srećom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*