Budimir: Ja sam legitimni predstavnik Hrvata, kao predsjednik FBiH nisam ničija marioneta

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u intervjuu za Agenciju ONASA govorio je o imenovanju na ovu dužnost, primopredaji dužnosti s bivšom predsjednicom Borjanom Krišto, formiranju vlasti u Federaciji BiH, Hrvatskom narodnom saboru i prioritetima u svom budućem radu, priopćeno je iz Budimirova Ureda za odnose s javnošću.

Na pitanje smatra li se legitimnim predstavnikom Hrvata, uključujući i one iz Hercegovine, Posavine i središnje Bosne, Budimir je rekao kako njegova legitimnost proizlazi iz legitimnosti Hrvatske koalicije, te Hrvatske stranke prava BiH, koja je na prethodnim izborima, zahvaljujući glasovima Hrvata u spomenutim županijama, postala parlamentarnom strankom, te tako, poput svih ostalih parlamentarnih stranaka, ostvarila pravo na isticanje svog kandidata za predsjednika Federacije BiH.

– Nakon što je kompletiran Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, postalo je razvidno da nije bio sporan broj “hrvatskih ruka” koje podupiru moju kandidaturu. Opstruiranje izbornog procesa u županijama s hrvatskom većinom bio je očajnički pokušaj HDZ-a BiH da se izazove kriza i onemogući konstituiranje vlasti na federalnoj razini, pa tako i moj izbor za predsjednika Federacije BiH. Na očito HDZ-ovo kršenje Ustava reagirali smo političkom pragmom i spriječili daljnju eskalaciju krize u Federaciji BiH i BiH, rekao je Budimir.

Dodao je i kako se nada da će se vrlo brzo pokazati ispravnost načina rješavanja krize, kao i razlozi opstruiranja izbornog procesa od HDZ-a i njihovih satelita.

– Osjećam potrebu naglasiti kako je isključivost HDZ-ova u stavu da HSP ne može sudjelovati u vlasti, na koncu, rezultirala time da oni ne sudjeluju u vlasti na razini Federacije BiH, te se nadam njihovom razumnijem stavu pri konstituiranju vlasti na razini BiH, rekao je Budimir.

Komentirajući konstataciju da su neki mediji komentirali da ga u Sarajevu “drže kao privjesak”, u RS-u ne priznaju, te da je među Hrvatima malo sagovornika koji su spremni s njim popiti popiti kavu, Budimir je rekao kako je on taj koji često odbija pozive na kave.

– Takve neargumentirane tvrdnje i objede o meni iznose samo mediji koji su se stavili u službu stranačkih glasila. Bez imalo lažne skromnosti, kazat ću kako svojim radom i zalaganjem vraćam dostojanstvo funkciji predsjednika Federacije. Dosad je ta dužnost bila svedena na protokolarnu razinu. Ured predsjednika je praktično postojao samo na papiru, značajne ovlasti koje predsjednik ima nisu se koristile. Ovo je prvi put da predsjednik Federacije nije nečija marioneta i nije nečiji privjesak. Iskreno, imam toliko poziva na kavu, a tako malo vremena, da sam, nažalost, često ja taj koji mora odbiti poziv. Ipak, s obzirom da sam kao političar, vojnik i vjernik istinski protivnik korupcije, kriminala i nepotizma u društvu, razumljivo je kako postoje pojedinci iz sva tri naroda koji ne žele, odnosno ne mogu sjesti sa mnom na kavu, pa ni politički surađivati. Hvala Bogu da je tako, jer mi to govori da sam čovjek koji je sačuvao temeljne ljudske vrijednosti, rekao je Budumir.

Dodao je kako je njegov prioritet davanje punog doprinosa u postizanju ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, suzbijanje kriminala i korupcije i poboljšanje životnih uvjeta socijalno najugroženijih kategorija.
Rekao je kako je Vlada Federacije BiH svoj rad započela u izuzetno teškim uvjetima, naslijedivši kaotično stanje koje je rezultat opasne kombinacije lošeg rada i posljedica negativnih pojava u radu prethodne Vlade.

– Prethodna Vlada, između ostalog, nije učinila ništa u pogledu rješavanja problema neravnopravnosti naroda u Federaciji BiH i BiH. Uspostava nacionalne jednakopravnosti u postdaytonskoj BiH je presudno pitanje za normalno funkcioniranje BiH, a s obzirom na pogrešan odnos prema tom pitanju prethodnih vlada, aktualnoj Vladi neće biti lako ispraviti sve dosadašnje pogreške i nepravilnosti. Međutim, ona je već svojim prvim aktivnostima počela ovaj proces i, stoga, imamo pravo na realni optimizam, rekao je Budimir te dodao kako imamo pravo na ”realni optimizam” te da je za očekivati kako će Vlada uraditi ono što prethodne vlade nisu htjele ili znale uraditi.

Komentirajući navode njegove prethodnice, Borjane Krišto iz HDZ-a BiH, Budimir je rekao kako nije bilo toliko problema u primopredaji vlasti koliko se o tome govorilo. Kaže kako je riječ o politiziranju i manipuliranju javnošću te kako njezine izjave nisu odraz činjenica, već manipuliranje istinom.
– Pročelnik ureda iz prethodnog mandata predao je pečate i ured mom pročelniku ureda dan nakon objave Ustavnog suda da je Krišto povukla apelaciju koju je podnijela Ustavnom sudu Federacije BiH. Što se tiče istupa Borjane Krišto u posljednje vrijeme, mogu reći kako je tek tim istupima, koliko-toliko, skrenula pozornost na sebe. Cijeli svoj mandat je lagodno prespavala ili odrijemala i sada kad se razbudila, uočila je kako se nešto promijenilo u njezinoj “radnoj sredini”, rekao je Budumir agenciji ONASA.

12 Comments

 1. ti si jedan mali sitni usrani smrad koji se uhvatio za debelu placicu ispod ruke sa onima koji ukidaju jednakopravnost hrvata u djamahiriji–predstavljaj i govori samo u ime onih koji su te smradu izabrali–KADA IMAS OBRAZA DA TO GOVORIS ,,MOGU I JA DA TI ISTINU U BRK KAZEM,,DRZI SE ONOGA KLONIRANOG HRVATA U SARAJEVU-KOMSICA,SADA SI ISTI KAO I ON.

   • tvoga predsjednika su muslimani izabrali,,od hrvata glasove dobio nije–ISTI JE SMRAD POPUT KLONA OD HRVATA-Z.KOMSIC,,ISTI TI USTOLICISE I BUDIMIRA I KLONA KOMSICA–STA SE ISTINE STIDIS POMENI I KOMSICA–JADAN JE BIJEDAN NAROD KOJI TAKVU VRSTU IZRODA IMA.

 2. SAMO NAPRIJED I PUSTITE OVE HADEZEOVCE JER ONI PROSIPAJU DEMOKRACIJU SAMO KADA HDZ JE VLAST U BIH.PROŠLA SU DAVNO VREMENA JEDNOPARTIJSKI STRANAKA I HDZ SA OVAKVIM BEZOBRAZNIM LJUDIMA I NE TREBA BITI VLAST.

 3. Sramotno da se neki RDZ-ovac ovako ponasa na javnim portalima, dajte malo kulture.
  drugo, ovo nam je najbolji predsjednik do sada i glasovat cu za nj.

 4. @Pravas SA – Time sto mene vrijedjas neces promijeniti izborne rezultate. S birackom podrskom kakvu je dobio HSP, Budimir niposto nije smio prihvatiti predsjednicku funkciju. Prijvacajuci je, postao je lutka u bosnjackim rukama. Marioneta ili ginjol, svejedno.
  @W – Samo glasuj. Ako prikupis dovoljno istomisljenika i osigurate Budimiru izbornu pobjedu, ja cu ga postivati. Ali zasad, u ovom mandatu on nema izborni legitimitet, nema iza sebe vecinu hrvatskih biraca. To je cinjenica koju nikakva laprdanja po formima ne mogu promijeniti. Da se razumijemo, ja nemam nista ni protiv Budimira ni protiv HSP-a, nisam ni clan ni simpatizer ni jednoga HDZ-a, ali ne mogu prihvatiti da bosnjaci biraju hrvatske predstavnike. Je li to neko neprihvatljivo ponasanje?

 5. Beg Budimir sramise svoje sjene. Ti zastipas Hrvate kao i Komsic. Ti i grupa judini sinova rade Muslimanskim uputama. Nemoj lagat nitko ti nevjeruje.Vi takozvani pravasi. Kazete da vas prizna Amerika i Evropska zajednica. Zalosno vas nepriznz Hrvatski Narod koga vi pravasi hocate unistiti.Pstoji Bog postoji pravda. Vi judini snovi koji se kita kao pravasi.Vi lazete u lazi su kratke noge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*