Budimir: Najbolji put za izlazak iz političke krize u FBiH je raspisivanje novih izbora

zivko-budimirNajbolje rješenje za izlazak iz krize u kojoj se nalazi Federacija Bosne i Hercegovine od šestog mjeseca prošle godine bilo je raspisivanje novih izbora jer je ovakva situacija i svojevrsna prevara birača te bi se na taj način mogla imenovati nova Vlada FBiH, kazao je večeras u intervjuu za TV1 predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

On je ponovio svoje poznate stavove o tome da se za imenovanje nove Vlade FBiH trebaju poštovati Ustav i zakoni, a jedna od mogućnosti za to je da Parlament FBiH raspusti sadašnju Vladu FBiH za što se čekalo pet mjeseci.

Podsjetio je na obavezu iz platforme o donošenju Zakona o Vladi FBiH kojim bi se spriječilo preglasavanje u Vladi te naveo da to nije ispoštovano.

“Na moj upit o tome premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je kazao da dok je Hrvatska stranka prava (čiji je Budimir član), u vlasti njima to ne predstavlja problem, ali kada bi HDZ ušao u Vladu onda mi bili protiv toga jer se boje da bi oni takav mehanizam koristili za ucjene, a ne za stvarnu zaštitu vitalnih interesa Hrvata u Federaciji BiH”, kazao je Budimir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*