Budimir prihvatio ostavku, Radivojević tvrdi da je nije ni podnio

Federalni ministar prostornog uređenja i zamjenik predsjednika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Desnica Radivojević uputio je danas predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru pismo, u kojem kaže da njegova ostavka ne postoji.

”U vezi sa informacijom da ste danas, Odlukom broj:01-02-600/12 od 22.06.2012. godine prihvatili moju ostavku na mjesto federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika predsjednika Vlade FBiH, želim Vas obavijestiti da cijenim da ste tim činom prekršili Ustavom utvrđene nadležnosti predsjednika FBiH i odredbe Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH”, pojašnjava Radivojević.

Radivojević naglašava da ostavka, kao način prestanka funkcije, sa stanovišta teorije prava, kao i sa stanovišta Zakona, predstavlja osobni čin “koji ja, u konkretnom slučaju, nisam poduzeo”.

Feni je, međutim, iz Ureda predsjednika Federacije BiH Živka Budimira potvrđeno da je na adresu tog ureda danas stigao zahtjev Desnice Radivojevića za razrješenje s dužnosti dopredsjednika Vlade FBiH i federalnog ministra prostornog uređenja.

Na temelju tog zahtjeva, kako se ističe, predsjednik FBiH Živko Budimir donio je odluku o razrješenju Desnice Radivojevića s dužnosti dopredsjednika Vlade FBiH i ministra prostornog uređenja FBiH.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uputio je danas pismo predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru u kojem navodi da mu je tijekom sjednice Vlade FBiH dostavljena njegova odluka kojom je prihvatio navodnu ostavku federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika predsjednika Vlade Federacije BiH Desnice Radivojevića, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

“Kako je gospodin Radivojević prisutan na sjednici Vlade Federacije BiH, neposredno se izjasnio da nije podnio ostavku, što ukazuje da se radi o ozbiljnoj zloupotrebi, bilo od onoga tko Vas je doveo u zabludu, bilo od Vas osobno, ukoliko ste to učinili svjesno. Molim Vas da hitno preispitate svoju odluku, provjerite kod gospodina Radivojevića da li je podnio ostavku, te nakon toga postupite u skladu sa Ustavom i zakonom. Ukoliko to ne učinite, proslijedit ćemo kompletan spis nadležnom tužiteljstvu zbog zloupotrebe ovlasti”, kaže se u pismu premijera FBiH Nermina Nikšića upućenom predsjedniku FBiH Živku Budimiru.

Federalna televizija javila je da je Desnica Radivojević smijenjen, a MOJportal neslužbeno doznaje da je Budimir je na zahtjev predsjednika SDA Sulejmana Tihića potpisao ostavku za Radivojevića.

Danas je bilo turbulentno i na sjednici federalne Vlade SDP je zatražio da se na dnevni red uvrsti i zahtjev za razrješenje upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća koja su u vlasništvu Federacije. SDA, HSP i NSRzB zatražili su pauzu radi usuglašavanja, pa je sjednica prekinuta, a pravi razlog prekida je, ustvari, to što je SDA-ov ministar Desnica Radivojević indirektno podržao prijedlog SDP-ovih ministara, U SDA se navodno strahuje da bi njihov ministar Desnica Radivojević mogao glasovati za prijedloge SDP-a čime bi ta stranka imala natpolovičnu većinu za donošenje odluka.

Inače, već nekoliko dana se spekulira o prelasku Desnice Radivojevića iz SDA u SDP. No, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je kako nema da je Radivojević prešao u članstvo SDP-a, no istakao je da se sigurno radi o jako dobrom ministru i časnom čovjeku kojeg bi u svom sastavu poželjela svaka ozbiljna vlada.

Lagumdžija smatra da je odluka predsjednika Federacije Živka Budimira o smjeni Radivojevića protuustavna, jer Radivojević nije podnio ostavku, niti je to premijer Federacije zatražio.

SDA: Desnica je dao ostavku nakon što je prihvatio nemoralnu ponudu

Desnica Radivojević, ministar za prostorno uređenje i zamjenik premijera Federacije BiH, koji je na ove dužnosti imenovan kao kandidat i član SDA, danas je podnio neopozivu ostavku na pozicije u federalnoj vladi, nakon što je prihvatio nemoralne ponude SBB-a BiH i SDP-a BiH, priopćeno je iz SDA.

Pozivajući se na izjave njegovih najbližih suradnika u Ministarstvu i Vladi, iz SDA ističu da je Radivojević “priznao kako nema snage pogledati u oči ikome iz SDA” i da je “najbolje da podnese ostavku”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*