Budimir razriješio Revizorski tim za koordinaciju

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir donio je jučer odluku o razrješenju Revizorskog tima za koordinaciju, objavljeno je na Budimirovoj službenoj web stranici.

Temeljni razlog i izravni povod za ovu odluku je uporno ignoriranje upozorbi kako postupak revizije teče nezakonito i mimo legitimnih predstavnika komponente HVO-a te ne doprinosi uređenju situacije u revizorskom kaosu, stoji u spomenutoj objavi.

To se, kako se ističe, među ostalim ogleda u tode da revizijom koordiniraju isključivo djelatnici Ministarstva za pitanja branitelja FBiH, što je protivno čl. 10 Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko – invalidske zaštite.

Ističe se također da se donose podzakonski akti koji su u koliziji sa Zakonom i time derogiraju isti, da timu za koordinaciju, koji čine 4 predstavnika HVO-a i 4 predstavnika ABiH, opstruiran je rad od strane ministra Zukana Heleza te Povjerenstvo za potporu revizije obavlja sve poslove koji su u nadležnosti Tima za reviziju, da su u timove za reviziju uključene su osobe iz Ministarstva za pitanje branitelja FBiH koji su u sukobu interesa jer su uvodili ljude u prava.

“Federalno ministarstvo za pitanja branitelja popunjava revizorske timove na netransparentan način, neuvažavajući prijedloge županijskih ministara. Iako je prema Zakonu jasno definirano kako se popunjavaju revizorski timovi i koje ovlasti ima Revizorski tim za koordinaciju, Zakon se ne poštuje te se branitelji i borci izvode iz prava nezakonito i nestručno”, ističe se u obrazloženju Budimirove odluke, uz napomenu sa je, sukladno odluci predsjednika Budimira o razrješenju Revizorskog tima za koordinaciju, eventualno daljnje provođenje revizije nelegalno.

S obzirom na sve navedeno, predsjednik Budimir poziva županijske ministre za pitanja branitelja da napuste revizorske timove i da povuku suglasnost za rad Instituta za medicinsko vještačenje dok se ne stvore uvjeti za nastavak revizije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*