Budimir, Rojs, Sopta i Glasnović primaju dvije generalske mirovine, jednu iz BiH, drugu iz Hrvatske

Ministar branitelja Federacije Bosne i Hercegovine Zukan Helez i hrvatski ministar branitelja Predrag Fred Matić dogovorili su na sastanku u Zagrebu razmjenu podataka o ratnom putu svih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Dogovoreno je i formiranje timova u sklopu ministarstava koji će pročešljati kompletnu dokumentaciju, odnosno usporediti podatke za svakog branitelja HVO-a koji ostvaruje mirovinu u Hrvatskoj ili Federaciji BiH. Također će se pretresti i sva ostala prava koja ti branitelji uživaju u dvije zemlje, od invalidnina, naknada za odličja, obiteljskih naknada…

Kako velik broj pripadnika HVO-a u dvije zemlje prima mirovinu za isti ratni put, ministar Helez već je najavio da će “dvostrukom umirovljenju brzo doći kraj”.

Slobodna Dalmacija piše, pozivajući se na neslužbene procjene, da najmanje deset generala prima dvostruku mirovinu. Tako su, primjerice, general bojnici HV-a Živko Budimir, Stanko Sopta i Željko Glasnović stekli čin general bojnika ili general pukovnika u HVO-u. Dok u HV-u, u borbenom sektoru, svaki od njih trojice bilježi više od 1750 dana, u isto vrijeme su, po istom ratnom putu, dobili generalske činove HVO-a i tako došli do dvije mirovine.

General bojnik Sopta, kojemu je taj čin dodijelio pokojni predsjednik Franjo Tuđman 23. listopada 1998. godine, na prijedlog pokojnog ministra obrane Gojka Šuška, iz hrvatskog proračuna mjesečno prima 12.800 kuna, a iz federalnog 1700 konvertibilnih maraka.

General Živko Budimir već gotovo dvije godine obnaša funkciju predsjednika Federacije BiH, pa je na dvije godine zaledio generalske mirovine u korist predsjedničke plaće, koja je nešto niža od ukupnog iznosa mirovina u dvije zemlje. Mirovina koju će primati iz hrvatskog proračuna nakon što je opet aktivira iznosi 9500 kuna.

General bojnik HV-a i general pukovnik HVO-a Željko Glasnović prima 8200 kuna hrvatske mirovine. General pukovnik HVO-a i umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs, poznat po uzrečici “tko je jamio, jamio je”, iz hrvatskog proračuna prima 7900 kuna mirovine, a iz bosanskohercegovačkog najmanje 7000 kuna.

Slobodna Dalmacija kontaktirala je dvojicu od desetorice generala s dvostrukom mirovinom koji su, uz molbu da im ne navode identitet, odgovorili na pitanje koliko je moralno i zakonito primati dvije mirovine za isti ratni put.

Jedan od njih je ustvrdio kako je obje mirovine zaslužio jer je osigurao slobodu svima nama. Drugi pak je izjavio da se ne protivi ukidanju jedne mirovine, samo da njegovi “vojnici ne saznaju da si je osigurao i hrvatsku mirovinu”.