Budimir uputio pismo potpore posavskim Hrvatima

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir uputio je pismo potpore Hrvatima katolicima bosanske Posavine u povodu obilježavanja dva desetljeća izgnanstva Hrvata katolika iz Derventskog dekanata odnosno tog dijela bosanske Posavine i Bosne i Hercegovine, a obilježavanje je bilo pod geslom : “Dani molitve i nade”.

Pismo je naslovljeno na derventskog dekana preč. Marka Hrskanovića. U pismu predsjednik Budimir izražava žaljenje što nije mogao sudjelovati u programu jer se nalazio izvan Bosne i Hercegovine te obavještava da će u njegovo ime biti nazočan g. Martin Andačić, savjetnik za reseljene i prognane osobe.

“Kao istinski Hrvat, katolik, čovjek i, na koncu, predsjednik Federacije BiH, netko tko Bosansku Posavinu, njene župljane i Hrvate lijepe nam Posavine vidi i osjeća kao obitelj, dajem svaku vrstu potpore svemu što će Posavini i Hrvatima dati ono što im pripada. Kao sudionik Domovinskog rata borio sam se i zalagao i to činim i sada da Bosanskoj Posavini vratim nekadašnji sjaj, da se na ognjišta vrate prognani Hrvati, jer upravo duh Župe, naše vjere i običaji Bosanskoj Posavini vraćaju miris onoga najljepšega što posjeduje. Upravo zbog svega ovoga što istinski mislim i osjećam, dragi moji Hrvati, katolici, moji župljani, dat ću sve od sebe da Bosanskoj Posavini vratim ono što joj je uzeto i da našim prognanim Hrvatima omogućim dostojanstven povratak. Stoga dajem svoju potporu i ovome danu, obilježavanju dvadesete obljetnice izgnanstva župljana sa ovoga područja”, stoji u pismu predsjednika Budimira koji na kraju ističe kako ne sumnja da će “uskoro biti u Derventi i ostalim gradovima Bosanske Posavine, jer je vidi svojim drugim domom”. [kta]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*