Budiša: Federacija se pretvara u bošnjački entitet

Bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, koji je nedavno najavio povratak u politiku, izjavio je danas u Splitu da je zabrinut stanjem u BiH i da se Federacija BiH “pretvara u bošnjački entitet”.

“Situaciju u BiH ocjenjujem zabrinjavajućom, ali pozitivna je činjenica da su predsjednik hrvatske države, Vlada RH i oporbene stranke skupa s dominantnim hrvatskim političkim snagama u BiH postigli konsenzus u ocjeni da je položaj hrvatskog naroda u BiH neravnopravan u odnosu na druga dva konstitutivna naroda”, rekao je Budiša.

Po njegovim riječima, konstituiranje tijela vlasti Federacije BiH “bez HDZ-a, uz potporu stranaka koje imaju vrlo mali izborni rejting u hrvatskome biračkom tijelu, pokazuje da se Federacija BiH stvarno pretvara u bošnjački entitet”.

“Na to hrvatska politika u cijelosti treba reagirati jer Hrvati imaju dvije države – jedna je Republika Hrvatska, druga je BiH, u kojoj trebaju dijeliti suverenitet s druga dva konstitutivna naroda”, istaknuo je Budiša.

On je ipak optimističan kad je riječ o stanju u BiH i popravljanju položaja Hrvata zato što danas “vodeći ljudi hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH o tome imaju podudarno stajalište”.

Budiša je naglasio da se na sadašnjoj osnovi BiH ne može razvijati. “Naš interes jest opstanak države BiH, ali se ne može platiti cijena njezina opstanka niti ona ima perspektivu ako ta cijena bude svođenje hrvatskog naroda na status nacionalne manjine”, upozorio je Budiša.

21 Comments

  • Zar je to sve što imaš čovjeku poručiti? Čovjeku koji je bio jedan od lidera Hrvatskog proljeća, jedan od onih koji nisu zaboravili tko su i što su…

  • Gospodin Budiša je veiki čovjek i hrvat i jako dobro zna problem hrvata u BIH…dao Bog više takvih političara…sva sreća što se vratio u politički život jer ću imati kome dati glas….a ovi nazovi pravaši neka ne kaljaju ime najstarije hrvatske stranke jer oni su sve ali ne pravaši…

 1. Mnogi koji su bili jedni od lidera Hrvatskog proljeća se ne slažu sa BUDIŠINOM KONSTATACIJOM.Mišljenja su podjeljena u Hrvatskoj po pitanju uspostave nove vlasti pa i po mnogim drugim pitanjima.Nemojte vaditi iz konteksta samo kad Vama odgovara.

 2. Daj nas malo podsjetite koji su to mnogi i kako je to Hrvatska podijeljena. Cak je i Z. Milanovic, teska srca, priznao da su dva HDZ-a dobila vecinu glasova.

 3. Samo da te podsjetim da Hrvatska vlada kao i Milanović čekaju odluju ustavnog suda, s obzirom da je Borjana povukla zahtjev jer se prepala i svatila da nije upravu ostaje legalna i legitimna vlada koju Zagreb mora priznati.U hrvatskoj su izbori vrlo brzo svi trebaju glasove prema tome znamo kakva je retorika bili uvjek prije izbora.Mnogi u Hrvatskoj intelektualci pa i u Bosni podržavaju platformaše naročito kako vrijeme prolazi jer stvari izlaze na vidjelo.Najveća podrška je upravo od EU i Amerike za nas je to dovoljno a šta prica Budiša to je manje bitno jer on je itako politički mrtvac u Hrvatskoj za razliku od Stipe Mesića koji je bio predcjednik 8 godina, a Budiša ni premijer ni predcjednik čak su ga iz vlastite stranke otjerali.Stipe Mesić je bio i ostaće veliki prijatelj Bosne to se nesviđa onima koji su je htjeli dijeliti 1993 pa je zbog toga Mesić podnjeo ostavku u saboru RH…

  • Živi bilo pa vidjeli. Nego jeste li vi spremni podnijeti račun narodu ako ne krene kako ste zamislili, kad vas muslimani izlevate do besvjesti?

   • Vi ih niste 20 godina podnosili mislim na račune a muslimani su Vas levatili 20 godina i preglasavali.Vi ste ti ko spretniji i polagali ste račune licemjerno !!!!

  • Legalna a ne i legitimna…legalna po tome što koalicija u kome je tzv. HSP po ovom izbornom zakonu ima većinu s ovim bošnjačkim strankama a neligitimna er se ne poštuje volja 99% hrvatskog naroda…znači hrvati bezveze idu na izbore kad se zna da će rezultat izbora odlučiti bošnjaci ma kakav on bio…i to je to čemu više rasprava…

  • Da Stipe Mesić… Nasmija me pravo. Čovjek koji je gulio u zatvoru jer je kao udbaš neopravdano trošio pare, a kasnije govorio da je gulio zbog svog nacionalizma. Jadan li je taj kome je ta spodoba prijatelj!

   • Taj Gospodin o kojemu pricaš je bio predcjednik Hrvatske 8 godina njega nisu birali Kinezi nego Hrvatiiii i to treba poštivati.Nije izgubio na izborime nego zakon je takav da nesmije više od dva mandata, a da može i dan danas bi bio predcjednik.Za vas je predcjednik koji prica kako HDZ eu tj hercegovačkom lobiju odgovara a ne kojeg bira Hrvatski narod mislim na maticu našu Hrvatsku.Pa zar ste toliko licemjrni da Vam ni Mesić nevalja a Dodik valja fuujj gadi mi se HDZ -e i hvala bogu da su u BIH izgubili a i u Hrvatskoj ce to je 100% !!!!

    • Ako te baš zanima ja sam glasao za HSS-NHI u ZE-DO kantonu. Tako da nemoj mi prebacivati neke stvari i glasanje za HDZ. Kamo sreće da HDZ ode i da ih naslijedi neka stranka koja nije marginalna kao HSP i nije prijetvorna kao SDP.

     Ti ili si budala ili ne razumiješ neke osnovne stvari u politici.

     • Nisam ja budale nego sam pametniji od tebe koji si licemjeran, da te podsjetim HSP HDZ 1990 su osvojili 50.000 glasova na prici NE DAJTE MU OLOVKU !!!!! Ti si pravi HDZ -eov bojovnik i nemoj se kriti iza nekih drugih stranaka kao da si realan ma daj pusti ti šuplju nekom drugom !!!!

    • Prvi put u životu čujem pozitivan stav nekog iz HSP-a spram bivšeg predsjednika…je li se vi slušate u Hsp-u pa vi ste čista ljevica ljudi….ma lova je bitna da..

 4. U ovoj zemlji svi vode nerealne politike i pomirimo svoje komentare jer svi drugi imaju svoje pravo na mišljenje.

  • Drago mi je da si priznao. Samo čekam par odluka ove nove vlade pa da i vi pravaši progledate. Jedva čekam. Evo i ovo nekakvo povjerenstvo od 8 povjerenika ima nacionalnu strukturu od 6 Bošnjaka, a ostali neka se namire.

 5. Ta izdajnicke stranka prava, svastajoj smeta napose istina. Dvije muslimanske stranke uzelisu te hipokrate Hrvate daim sluze za krvavi pir nad podsljednom Hrvatu. Muslimani su protjerali ili ubili130 tisuca Hrata. Poznajem ljude koiji su prozivjeli strahote i ponizanja ne u ratu dest godina poslije sukoba. Macuku zakojlu i donesu Hrvatu na vrata sa natpisom ukolikose ne iselite vako ce vam biti sa djecom. Dali to pravasi znadu

 6. Nažalost, to je već muslimanski entitet, osim nekoliko gradića koji se još nedaju.
  Zapravo prije se može reci islamski entitet (nemoj te pravici grimase ni glupo komentirati), jer ako tzv.”političari” u svojim institucijama tri puta odlaze u džamije na klanjanje, kako to tumačite, šta vam to znači, kuda ide taj entitet i taj narod s njima itd. itd. svaki komentar je suvišan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*